Jeste li čuli za magični kanjon Antelope u Arizoni? Mnogi ga fotografi obožavaju i jedan je od najposjećenijih i najfotografiranijih kanjona na jugozapadu Amerike. Podijeljen je na dva slikovita djela sa zaista bajkovitim prorezima. To su Upper Antelope Canyon, koji se još naziva pukotina, i Lower Antelope Canyon, koji nazivaju spiralnim kamenim lukovima i u obliku je slova V.

Zanimljivo je da se smjestio na zemlji Navajo (Navajo Nation), istočno od mjesta Page u Arizoni. Navajo se prostire na površini 71.000 km² i najveće je područje na kojem još obitavaju pripadnici autohtonog stanovništva.

Pripadnici plemena Navajo ovo mjesto smatraju duhovnim i svetim, što se odražava na njihovu kulturu i način života. Prije nego što dođu na navedeni teritorij, svoj um doslovno prebace u neku drugu dimenziju koja odražava poštovanje prema prirodi. Kanjon smatraju i simbolom, odnosno darom Majke Prirode koji simbolizira prolaznost vremena i činjenicu da postoje mnogo veće stvari od njih samih.

Pleme je posebno po tome što svake četiri godine pripadnici plemena pristupaju ritualu blagoslova kanjona, čime zahvaljuju prirodnim elementima koji su zaslužni za njegov nastanak i neobičan oblik. Od 1997. godine osnovali su Navajo Tribal Park, što znači da je za ulazak potrebna dozvola.

Načut ćete da Upper Antelope Canyon nazivaju mjestom gdje voda teče kroz stijene. To zaista tako i jest. Prirodne kreacije koje će vas zapanjiti nastale su upravo zbog vode i vjetra koji su stotinama godina zajedno oblikovali kanjon. Super je i činjenica da se zapravo kod istraživanja nigdje ne trebate penjati jer su i sam ulaz u park i većina prirodnih kreacija na razini tla.

No prije nego što ga posjetite, trebate znati da je ulazak u park dozvoljen isključivo uz vođene ture, što znači da samostalno istraživanje neće biti moguće. Razlog tome je upravo i sama voda koja je kanjon oblikovala, a koja i dan-danas može uzrokovati poplave koje mogu biti jako opasne.

Tu će vas očarati igra svjetla i prirodnih kreacija. Mnogi ga upravo zbog toga posjećuju u proljeće i ljeto. Ipak, koje god godišnje doba odabrali, nećete pogriješiti. Trebate znati da zrake Sunca u kanjon počinju zavirivati 20. ožujka i nestaju do 7. listopada, stoga dobro razmislite o vremenu svojeg putovanja.

Ako se odlučite posjetiti ga, neka to bude ujutro ili navečer kad su igre svjetla najbolje. Ne zaboravite, ne odlučujte se na posjet samostalno, već rezervirajte neku od tura. Cijene kreću od 60 dolara za 90 minuta, a dopušteno je i fotografiranje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju