Pješačenje do jezera Sorapis koje se nalazi u Dolomitima, u Italiji, nezaboravno je iskustvo, a kada dođete do vrha dočekat će vas predivan pogled na tirkizno jezero okruženo vrhovima planina. Iz Rijeke će vam trebati malo više od četiri sata do ovog dragulja, a iz Zagreba nekih sat više. 

Sam uspon nije previše naporan, ali vam je potrebno nešto kondicije. No trud se itekako isplati jer ćete naići na pogled za pamćenje. Staza je dobro označena i gotovo je nemoguće zalutati.

Na cesti koja vodi od Cortine d'Ampezzo do Misurine vidjet ćete šljunčanu površinu gdje možete parkirati automobil, ali mjesta je malo pa se (pogotovo u sezoni) savjetuje doći rano. Prvi dio staze koja vodi kroz šumu je praktički ravan, a zatim slijedi uspon. Staza se počinje sužavati i strmo uspinjati. Na najstrmijim dijelovima naići ćete na metalne stepenice, koje iako nisu tehnički zahtjevne, nisu blage prema onima koji se boje visine.

Jezero Sorapis - 3 Jezero Sorapis - 3 (Foto: Shutterstock)

Nakon strmog dijela treba oko 20 minuta do Rifugia Vandelli, planinske kuće na 1926 metara. Ondje možete popiti kavu ili pivo, ručati, osvježiti se i prespavati u sobi s krevetima na kat. Kuća je otvorena samo u ljetnoj sezoni, a od predivnog jezera udaljena je nekoliko minuta hoda. 

Nažalost, taj rajski kutak svake godine privlači sve više posjetitelja koji dolaze nepripremljeni, u obući koja nije primjerena terenu. Talijani muku muče i sa smećem koje ostavljaju za sobom. Budući da se do vrha ne može doći automobilom, problem su i vozila koje posjetitelji parkiraju na cesti, u blizini staze kojom se kreće do vrha.

Odlučite li se na planinarenje do jezera Sorapis, imajte na umu da u slučaju kiše ili snijega teren postaje sklizav i blatan. U svakom slučaju, ponesite čvrste cipele koje mogu savladati stijene. 

Konačno se otvara za javnost: Tajanstvena soba u Firenci u kojoj ne smijete provesti duže od 15 minuta Michelangelova soba Michelangelova soba Michelangelova soba - 5 +3 Michelangelova soba - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju