Vjerujemo da za posjet dolini Soče ne treba previše uvjeravanja, no zato nije na odmet spomenuti što vam ne bi trebalo promaknuti. Jedno od posebnih mjesta nalazi se nedaleko od općine Kobarid i slavnog Napoleonovog mosta na rijeci Soči, a to je smaragdna oaza u kojoj se s 15 metara visine obrušava slap Kozjak.

Zašto nestvarno? Slap Kozjak nalazi se između tamnih stijena i cijeli prostor djeluje mistično i skučeno. S druge strane, voda koju vidite upadljive je zelene boje – ovo daje cijelom mjestu prepoznatljiv izgled zbog koje dolaze deseci tisuća turista.

Do slapa vodi uređena staza koju krase i mali drveni mostovi, a sve završava terasom s pogledom na kameni amfiteatar i slap. Premda vas vjerojatno mami ideja kupanja u bazenu podno slapa, ono nažalost nije dozvoljeno. No bez brige, u okolici postoji dovoljno mjesta za to.

Potok Kozjak inače izvire podno Krnčice putem do slapa tvori brojne bazene i ukupno šest slapova, no samo dva su dostupna posjetiteljima. To je slap Kozjak koji vidite u galeriji, te „mali Kozjak“ visok tek 8 metara.

Cijena ulaznice je između 2 eura za djecu i 5 eura za odrasle u ljetnom periodu, a grupe i obitelji dobivaju popust. U blizini samog slapa nalazi se parking tako da ćete do njega prilično lako doći.

Kamo nakon slapa?

Dolina rijeke Soče krije toliko predivnih mjesta da je teško odabrati kamo prvo krenuti, no evo nekoliko dodatnih lokacija koje možete povezati za vikend iz snova.

Nedaleko od slapa Kozjak nalazi se spomenuta općina Kobarid koju možete obići povijesnom stazom koja vas vodi kroz najznačajnija i najljepša mjesta ovog dijela. Svakako svratite i do Napoleonovog mosta.

Osim što u dolini Soče možete planinariti, kampirati ili se okušati u zipline-u i skijanju, možete provesti i nekoliko sati na prvoj liniji obrane iz Prvog svjetskog rata.

U mjestu Ravelnik kraj Koritnice (pritoke Soče) nalazi se staza s koje je nadgledala austro-ugarska vojska. Nekadašnji rovovi, bunkeri i tuneli danas čine muzej na otvorenom koji čuva mali narančasti mačak. Tako da, ulaz se ne naplaćuje osim u vrećicama mačje hrane, hvala unaprijed!

Dalje, možete posjetiti jedan od najduljih jednolukih kamenih mostova na svijetu u mjestu Solkan. Tu možete omastiti brk u obiteljskom restoranu Žogica.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju