Na samom jugu Čilea, u najjužnijoj regiji poznatoj kao Patagonija, smjestilo se kameno čudo zvano prirodni spomenik Cueva del Milodon. Riječ je o nevjerojatnom i grandioznom špiljskom kompleksu na obroncima planine Cerro Benitez.

S obzirom da se radi o špiljskom kompleksu, ovdje se nalazi nekoliko slavnih špilja i kamenih formacija među kojima je najpoznatija tzv. Vražja stolica (Silla del Diablo).

Ovaj spomenik prirode poznat je po značajnim pronalascima i otkrićima iz 1895. godine. Tada su ovdje pronađeni koža, kosti i drugi dijelovi jedne vrste izumrlog ljenivca poznatog kao Mylodon darwini. Upravo po njemu dobila je ime ovdašnja najveća špilja, špilja Milodon.

Špilja Milodon duga je 200 metara, visoka 29 metara i široka 121 metar, a danas vas na njenom ulazu čeka replika ovog simpatičnog ljenivca koji je ovdje boravio prije više od 10 000 godina. Treba li napominjati da ova špilja koja vas vodi 20 metara ispod razine na kojoj ulazite u nju ima i zanimljiv eho efekt koji jednako oduševljava i odrasle i djecu?

Dobra vijest je da su putevi koji vode oko Cueva del Milodon dobro označeni iako sve na prvu djeluje prilično divlje. U ponudi je nekoliko staza, a najpoznatija je tzv. Cueva Grande koja vas vodi u tri najveće špilje i obilazak iste traje oko sat vremena.

Mnogi se odluče samo za ovu turu, no kad ste već stigli tako daleko, lokalci će vam preporučiti da isprobate i ostale rute koje vas vode do prekrasnih vidikovaca, a lako se međusobno kombiniraju. Tako staza Mirador „traje“ 45 minuta, dok Cuevas y Aleros traje između tri i četiri sata. Još jedna dobra vijest je da nisu zahtjevne u smislu fizičke kondicije.

Cueva del Milodon prekrasna je turistička atrakcija zbog koje se isplati poći na jug, no bez brige – nije jedina. Dio je tzv. Rute do kraja svijeta koja vodi kroz najpoznatiji čileanski nacionalni park Torres del Paine, otok Magdalena poznat po prizorima brojnim pingvina koji ovdje odmaraju, te grad Punta Arenas u kojem je svojedobno boravila i velika hrvatska dijaspora.

Ruta do kraja svijeta: Bajkovita "šetnica" kroz svjetska čuda i gradove s mnogobrojnom hrvatskom dijasporom Ruta do kraja svijeta, Čile - 1 Ruta do kraja svijeta, Čile - 2 Ruta do kraja svijeta, Čile - 3 +4 Ruta do kraja svijeta, Čile - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju