Varaždinsko more
Jezero Motičnjak kontinentalci nazivaju varaždinskim morem. To nije čudno ako je poznato da u ljetnim mjesecima posjećuje nekoliko desetaka tisuća kupača, a pogotovo iz Varaždina, od čijeg je centra udaljen svega tri kilometara. Na jezeru se nalazi sportsko-rekreacijski centar Aquacity u sklopu kojeg se možete sunčati na jednoj od najljepših plaža kontinentalne Hrvatske te kupati u vrlo čistoj vodi. Na raspolaganju vam je bicikliranje, igranje minigolfa, mininogometa i tenisa, ali i uživanje u lokalnoj kuhinji u restoranu Aquacity. Najbolje od svega? Ulaz u kompleks ne naplaćuje se.

Jezero Sabljaci, Ogulin
Akumulacijsko jezero Sabljaci nastalo je na toku zagorske Mrežnice, otprilike tri kilometra od Ogulina. Ima plitku i široku priobalnu zonu, što ga čini vrlo popularnim odredištem za kupanje u ljetnoj sezoni. Osim kupanja Sabljaci su popularna destinacija za ribiče tijekom cijele godine, a tu se lovi sve, od domaće pastrve i klena do kapitalnog linjaka.

Ohridsko jezero - 2 Putovanja Čarobno jezero na kojem se smjestio Balkanski Jeruzalem

Šoderica, Koprivnica
Petnaestak kilometara od Koprivnice uz rijeku Dravu i mađarsku granicu smjestilo se jezero Šoderica, koje je nastalo iskapanjem šljunka. Površina mu je oko 300 hektara te se smatra najvećim umjetnim jezerom u Podravini. Osim hlađenja u podravskom moru Varaždinci i žitelji okolnih mjesta posjećuju Šodericu i zbog sve šarolikijih turističkih sadržaja koji su se pojačali u posljednjih desetak godina. U ljetnim mjesecima tu se mogu pogledati brojni filmovi, koncerti i kazališne predstave te sudjelovati u različitim sportsko-rekreacijskim aktivnostima.

Idilični prikaz jezera Sabljaci u blizini Ogulina Idilični prikaz jezera Sabljaci u blizini Ogulina (Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL)

Banja, Vinkovci
Vinkovčani pronalaze ljetno osvježenje na dvama umjetnim jezerima koja su nastala iskapanjem gline za proizvodnju opeke. Točnije, njihovo je odredište kupalište Banja oko kojeg se nalaze uređene pješačke staze. Osim kupanja i sunčanja Vinkovčani i njihovi gosti ovdje će zaigrati vaterpolo ili odbojku na pijesku.

Orahovačko jezero, Orahovica
Umjetno jezero u podnožju Papuka te nedaleko od Velike utvrde Orahovice omiljena je destinacija stanovnika ovoga grada u Virovitičko-podravskoj županiji i okolnih mjesta. Nastalo je 1961. godine kada se gradio umjetni nasip, no u njega stalno utječe svježa izvorska voda s planine. Najveća dubina zabilježena u jezeru je oko 9 metara.

Jarun, Zagreb
I kakav bi to tekst bio o popularnim jezerima u kontinentalnoj Hrvatskoj bez Jaruna? Zagrebačko more i dalje je najuvjerljivije najpopularnije odredište stanovnika glavnoga grada Hrvatske koji traže spas od vrućina u lipnju, srpnju i kolovozu. Bez obzira na to želite li se okupati, sunčati, provozati na biciklu ili rolama, ili sakriti u krošnjama visokih stabala i roštiljati s ekipom, Jarun je mjesto koje bira velik broj Zagrepčana i njihovih gostiju.

Pogledajte i:

5 rijeka Lijepe Naše u kojima se Hrvati vole kupati tijekom ljeta Mrežnica +0 Mrežnica

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju