Više od četvrtine studenata dolazi izvan granica grada. Gradovi poput Londona i Bostona možda imaju veću koncentraciju top fakulteta ali jednostavan i jeftin život, te niska školarina su ono što Beč čine jednim od najboljih gradova za studente.

Bečko sveučilište nalazi se užem centru grada, te su zbog toga okolne ulice uvijek pune studenta. Ovdje se nalaze još i Nacionalna knjižnica, Hofburg palača ali i Španjolska škola jahanja. Slavni WUK, jedan od najvećih Europskih kulturnih centara, isto tako je smješten u blizini Sveučilišta.

Boemska četvrt nazvana sedmi distrikt u blizini je centra Beča a popularna je među studentima zbog brojnih trendy kafića, posebice je popularan Cafe Europa. Na kraju jedne od najpopularnijih ulica u Beču, Mariahillferstrasse, nalazi se ogromni trg okružen značajnim institucijama kao što su Leopoldov muzej i MUMOK muzej suvremene umjetnosti. Za toplog vremena ovaj trg pretvara se u bar na otvorenom gdje ljudi donose svoje šarene ležaljke i stolce i druže se uz pivo.

Svoju dozu bečkog odreska studenti dobivaju u jednostavnom a opet prekrasnom restoranu Schnitzelwirt koji se nalazi u ulici Neubaugasse. Studenti se hrane još i u pakistanskom restoranu Wiener Deewan koji se nalazi u blizine Bečkog veleučilišta. Omiljeni noćni klub studenata je slavni Flex u kojem su nastupali mnogi slavni DJ-i današnjice, te Pratersauna koji je nastao od nekadašnjih sauna. Ovi klubovi se nalaze u parku Prater u kojem se nalazi jedan od najstarijih zabavnih parkova u svijetu. Za one koji više vole pubove preporučujemo gradski kvart pod nazivom Bermudski trokut, gdje su lokali ispunjeni mještanima, turistima i studentima.

Beč studentima nudi i mnogo festivala tijekom cijele godine. Izdvajamo Dunavski otočni festival koji se održava na otoku nasred Dunava a potpuno je besplatan za posjetitelje. Isto tako i Lange Nacht festival kada bečki muzeji ostaju otvoreni po cijele noći uz besplatan ulaz.

Mnogi bečki muzeji studentima nude ili besplatan ulaz ili popuste na ulaznice. Pa tako i muzej Sigmunda Freuda koji je posebno popularan među studentima psihologije. Iako sa studentskom karticom možete dobiti popust na većini mjesta neki studenti se odlučuju i na ISIC karticu koja vam garantira dodatne popuste i jeftiniju vožnju Bečkim javnim prijevozom.

Austrijski javni prijevoz je jedan od najboljih javnih prijevoza u Europi. Tako željeznicom možete doći do svih većih gradova u Austriji. I državna željeznica i gradski prijevoz nude popuste i jeftinije karte za studente.

Cijena stanova je jedino što bi moglo zabrinjavati dok razmišljate o studiranju u Beču, ali ako se ipak odlučite na ovaj korak uz malo truda možete naići na jeftini smještaj prilagođen studentima.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju