Kalifornija je savezna država na zapadu Sjedinjenih Američkih Država, a proteže se uz obalu Tihog oceana i graniči s američkim saveznim državama Oregonom i Nevadom te meksičkom saveznom državom Baja California na poluotoku Donja Kalifornija. Donosimo vam pet stvari o Kaliforniji koje morate znati, a vrlo vjerojatno niste znali.

1. Glavni grad Kalifornije nije Los Angeles!

Iako najpoznatiji, Los Angeles nije glavni grad Kalifornije. Od 1854. glavni grad Kalifornije je Sacramento. Prema službenoj procjeni iz 2009. godine sa 481.097 stanovnika sedmi je po stanovništvu grad savezne države Kalifornije.

2. Barbie je rođena u Kaliforniji!

08. ožujka davne 1959. godine u Kaliforniji je rođena je Barbie lutka. Zanimljivo je da je bila dostupna i kao crnka i kao plavuša. Imala je izazovan prugasti kupaći kostim i pogled skrenut u desno (kasnije je to promijenjeno u pogled prema naprijed).

3. „Kineski“ kolačići (Fortune Cookies) sreće potječu iz Kalifornije

Iako svi misle da je Fortune Cookie tradicionalni kolačić iz Kine, to nije tako. Kolačić je specifičan po tome što osim hrskavog slatkog ukusa sadrži skrivenu poruku koja budi znatiželju i stalnu potrebu za zadovoljavanjem radoznalosti. Kolačić je izumljen upravo u Kaliforniji kao marketinški trik.

4. Moderni ženski bikini dizajniran je u Kaliforniji

Iako postoji već tisućama godina, bikini kakvog danas poznajemo je svoj rast doživio u ranim 80tima kada je tvrtka Catalina Swimwear počela proizvoditi, za ono vrijeme, zaista „otvorene“ bikinije.

5. Kalifornija je država McDonald'sa

Priča o McDonald’su počela je 1948. godine kada su braća Mac i Dick McDonald, koji su u svojem restoranu u San Bernardinu u Kaliforniji, ispravno predvidjeli kako će uz dobro promišljen jelovnik, s nižim cijenama i dobro organiziranom kuhinjom, s lakoćom u kratkom vremenu brzo i ljubazno poslužiti puno gostiju. To je bio početak priče o jednom od najvećih prehrambenih lanaca na svijetu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju