Planinarenje u sjeni aktivnog vulkana možda nije način na koji zamišljate provođenje godišnjeg odmora, ali za mnoge turiste, pogled i doživljaj, kako prenosi Euronews, očito su vrijedni rizika.

Vulkan Fuego u Gvatemali najaktivniji je vulkan Srednje Amerike, te svake godine privlači tisuće posjetitelja koji žele promatrati njegove erupcije. Kako bi svjedočili spomenutim erupcijama, znatiželjnici se najprije moraju popeti na susjedni vrh Acatenango – neaktivni vulkan s kojeg se pruža netaknuti pogled na krater koji izbacuje lavu.

Ipak, početkom pandemije koronavirusa, kad se svijet u jednom trenutku zatvorio, možete i sami zaključiti što je bilo s posjetima vulkanu. Turizam u Gvatemali je značajno opao, a samim time se i značajno smanjio broj onih koji žele vidjeti kako vulkan eruptira. Tako neki lokalni vodiči tumače kako dvije godine nisu uspijevali odvesti turiste u razgledavanje vulkana, jer ih – nije bilo.

Svi ti izleti počinju iz grada Antigue, kojeg krasi barokna arhitektura, te se nalazi na UNESCO – ovom popisu Svjetske kulturne baštine. Prije pandemije, grad je privlačio dva milijuna turista godišnje. Ipak, dolaze bolji dani, jer u Gvatemali su također odlučili značajno popustiti mjere što automatski znači i povratak turista.

„Dnevno vulkan posjeti 300 – 400 osoba“ tumače lokalni vodiči. Spomenuti Acatenango nalazi se na gotovo četiri tisuće metara nadmorske visine, a do njega je od polazišne točke potrebno pet sati penjanja. Vulkan Fuego konstantno je aktivan, a svakih 15 – 20 minuta izbacuje oblake dima.

I da, daleko je od bezopasnog, čemu u prilog govori i slučaj star četiri godine, kad je njegova erupcija izbrisala selo San Miguel Los Lotes s lica zemlja, pritom usmrtivši 159 i ranivši više od 300 ljudi. No, zov avanture je daleko jači, pa ako tražite mjesto gdje ćete sigurno vidjeti aktivni vulkan, možda je vrijeme da razmislite o putovanju u ovu Srednjoameričku državu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju