Na istočnom kraju Malte, na njenim mediteranskim obalama, smjestio se šarmantni lučki i ribarski gradić nezaboravan po svojim bojama: Marsaxlokk.

Malen, tradicionalan, sa svega oko 3 500 stanovnika, idealan je za mali poludnevni ili jednodnevni izlet. Otići na Maltu i ne isprobati ribu iz njenog najpoznatijeg ribarskog mjesta, bilo bi uistinu šteta.

Kao i ostatak Malte, naziv mjesta kombinacija je riječi iz različitih jezika. Na Malti vlada naizgled neobična mješavina arapskog i engleskog, zbog čega je izrazito zahvalna turistička destinacija. Svi znaju engleski i gotovo sve važne oznake, nazivi mjesta, table s uputama i sl. su ispisane na engleskom jeziku. Marsaxlokk tako dolazi od arapske riječi za luku, i malteške oznake za jugoistok – logičnije i praktičnije nije moglo.

Poznat je po svojoj tržnici koja je sve dane prikladna za turiste, dok se nedjeljom pretvara u ribarnicu. Prošećete li rivom, možda naizgled sve bude isto: puno ribljih restorana, tabli s menijima koji mame, terasa kraj mora… Pa čak i međusobno dovikivanje konobara na našim jezicima! Malta je, naime, mediteranska Irska u kojoj ćete sresti puno naših susjeda iz Srbije na sezonskom radu.

S obzirom da većina malteške ribe dolazi upravo odavde, valja iskoristiti priliku, zavaliti se na neku od terasa i uživati u svježoj sabljarki ili tuni. Koliko je ribarstvo ovdje važno i koliko je obitelji stoljećima živjelo od njega, posvjedočit će vam bista ribara i njegovog sina i mačke na rivi.

Šareni brodovi koji vas gledaju ravno u oči

Ono po čemu će vam se definitivno urezati u pamćenje su tzv. luzzu i kajjik, tradicionalni ribarski brodovi. Luka je prepuna ovih malih, jarkim bojama obojanih, brodova. Pogledate li pažljivije, uočit ćete da i oni gledaju vas: na prednjoj strani imaju nacrtane oči.

Boje koje ih krase su najčešće žuta, crvena, zelena i plava, no tko jednom primijeti njihove oči, potpuno mu ukradu pozornost s boja. Pa, otkuda one tu? Vjeruje se kako su ostatak feničke tradicije koju su nekad prakticirali i stari Grci i Rimljani. Naime, tragovi povijesti ovdje sežu sve do Rimljana, Feničana i Kartažana. Nacrtane oči bile su mitološki simbol i vjerovalo se kako štiti ribare i mornare dok su na moru.

Luzzu svoje podrijetlo vuče iz Italije, a danas se gotovo uopće više ne proizvodi. Marsaxlokk je jedno od rijetkih mjesta na kojima ga još možete vidjeti „u divljini“. Zbog toga ga nekad smatraju i jednim od simbola Malte.

Kao jedna od najmanjih država Europe, Maltu je vrlo lako obići. Tako će vam i od Vallette (glavnog grada) do Marsaxlokka biti potrebno svega 45 minuta vožnje javnim prijevozom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju