„Zašto Europljani ovo toleriraju?“ i „Ajme koliko grafita, užas!“, česti su komentari turista koji dolaze izvan Europe, naročito s mjesta u kojima se grafiti povezuju s područjima visoke stope kriminala. I da, možda imamo taj problem na kojem valja ažurnije poraditi, no isto tako Europa je dom gradova s nekim od najljepših ulica svijeta.

I baš te ulice odraz su modernih vremena, mladenačkog duha i novih formi umjetnosti. Stoga danas šećemo kroz ulice pet gradova koji zaslužuju posebnu pozornost zbog svoje bogate ulične umjetnosti.

Atena, Grčka

Najprije u kolijevku. Riječ grafiti i sama ima podrijetlo u grčkom jeziku gdje graphein znači pisati. Iako je Atena prepuna kojekakvih škrabotina, upravo ovdje pronaći ćete i veličanstvene murale preko cijelih zgrada i ulica. Kao da su se slike samo spustile na njih, boje prekrivaju i zidove, i balkone, prelaze uglove, nastavljaju se na druge zgrade, stvaraju 3D dojam…

Kako je Grčka i kolijevka filozofije i mudrih rasprava o državi, društvu i čovjeku, ne čudi što mnogi murali i grafiti imaju političke konotacije. Imaju mišljenje, i ne boje ga se naslikati!

Bruxelles, Belgija

Možda ovo ne biste očekivali od grada koji asocira na birokrate i diplomate u košuljama i kravatama, no Bruxelles ima i ležernu stranu. U Belgiji je inače nakon Drugog svjetskog rata počela opća opsesija stripovima. Najpoznatiji stripovi ovih područja su Avanture Tintina, Asterix, Lucky Luke i Štrumpfovi.

A kojeg li boljeg načina za podijeliti ih sa svima, nego ocrtati na zidovima grada? Najviše murala pronaći ćete u centru i naseljima Laeken i Auderghem, a ako ste u žurbi ili vam se ne da lutati gradom, u ponudi su i prave turističke ture usmjerene isključivo na uličnu umjetnost grada.

Berlin, Njemačka

Zar bi ovaj popis prošao bez Berlina? Nikako. Kakav grad, takve ulice – urban, šaren, otvoren, multikulturalan, svjetski… A opet nekako u tom slatkom kaosu uredan i civiliziran. Cvjetajuće ulice dobile su i svoje priznanje u Muzeju suvremene umjetnosti poznatom kao Urban Nation.

Svratite u Kreuzberg u kojem su nastajali lokalna rap, break-dance i graffiti scena, Moritzplatz gdje ćete pronaći neke od najpoznatijih berlinskih murala, Mehringplatz koji će vas dočekati muralom „Make art, not war“… Ili jednostavno skinite aplikaciju za mobitel zvanu About Berlin koja će vas uputiti na šarene lokacije, uz priču o njima.

Lodz, Poljska

Nekad prazne zidove zgrada koji su služili za oglašavanje komunističkih vlasti (hej, svakome treba marketing), danas ulični umjetnici koriste kao svoje platno i čini se da im dobro ide. Poseban šarm daju retro detalji i socijalistički izgled naselja.

Posljednjih deset godina lokalne vlasti aktivno podupiru mlade umjetnike, prepuštajući im javni prostor i kistove u ruke, a zauzvrat je grad dobio nove boje i nove fanove. Turisti sve češće dolaze u Lodz baš zato što su čuli za njegove ulice, a lokalni vodiči i turističke agencije spremno su ih dočekali s isplaniranim rutama i tumačima, poput kustosa u muzejima.

Belfast, Irska

Burna povijest irsko-engleskih odnosa pretočena je i na ulice najproblematičnijeg grada – Belfasta. Ovaj sjevernoirski gradić u kojem se gradio Titanic, nažalost i dalje je podijeljen a tenzije ožive s vremena na vrijeme. Teška vremena i klima stvorile su potrebu za nečim lijepim.

Svaka strana diže svoje murale koji odašilju poruke, dižu moral, podsjećaju na slavne trenutke i heroje iz povijesti. Slagali se s njima ili ne, ne može se poreći da Shankill Road i Falls Road izgledaju kao ogromne galerije na otvorenom.

Bristol, Engleska

Teško je odabrati jedan engleski grad jer, tko god je prošao otokom, zna da ulična umjetnost vreba iza svakog ugla, doslovno. No, kad se spoje ulična umjetnost, kulturna scena, rastući broj umjetnika koji ovdje pronalaze svoj azil, Bristol je među prvima.

Možda i jer upravo iz Bristola potječe slavni ulični umjetnik Banksy. Svi ga znaju, a opet – nitko ga ne zna. Anonimus koji stvara maštovite murale i na originalan način interpretira izazove i probleme modernog društva danas čini čast gradu kojeg posjeti, a njegova djela su od uličnih postala skupocjena muzejska (iako njega to naravno, zgražava).

U Bristolu ćete osim njega vidjeti i brojne nove, mlade nade, pa svratite u Nelson Street, četvrti Stokes Croft i Easton… Ali zapravo, gdje god da pođete, vidjet ćete ih.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju