Iako je irski otok sa svojim predivnim klifovima i slavnim dablinskim pubovima popularan među turistima, grad Belfast često ispadne iz programa putovanja. Nezasluženo, jer riječ je o zanimljivom gradu čija prgava prošlost sada u mirnije doba nudi sve više sadržaja i aktivnosti.

Osim muzeja, galerija, botaničkog vrta, gradske vijećnice, pubova i ostalih poznatih atrakcija koje nećete moći promašiti pri planiranju svoje sjevernoirske avanture, donosimo vam dodatne ideje i zanimljivosti kojima možete obogatiti svoj belfastski itinerar.
 

1. Cijeli svijet na zidovima: Slavni murali 

Područje šest sjevernih pokrajina irskog otoka prije stotinu godina politički je objedinjeno pod nazivom Sjeverna Irska.

Zbog velikog udjela protestantskog stanovništva koje je sprječavalo pokušaje odcjepljenja od Ujedinjenog Kraljevstva (tj. krune Velike Britanije) i spajanja s Republikom Irskom, tijekom 20. stoljeća dolazilo je do krvavih obračuna dviju strana.

Danas gradom vlada mirnija atmosfera, no Belfast ostaje mozaik etničkih teritorija s većinski katoličkim stanovništvom na sjeveru i zapadu te protestantskim u južnom i istočnom dijelu grada. Mjestimično su odvojeni ''mirovnim linijama''.

Zbog tinjajućeg neprijateljstva s Britancima i mučne povijesti ratovanja za odcjepljenje zidovi Belfasta ispunjeni su brojnim muralima s političkim porukama koji su neizostavan dio doživljaja grada.

2. Crni taksiji s vozačima iz prošlosti 

Crni taksiji bili su popularni u nemirnim vremenima. Naime, lokalni stanovnici smatrali su ih sigurnijima od javnih oblika prijevoza koji su često bili izloženi napadima. Danas su vremena ipak drugačija, pa je i javni prijevoz potpuno siguran.

No taksisti su odlučili iskoristiti svoju reputaciju i ulogu u povijesti, pa tako danas posjetitelji imaju priliku naučiti nešto više u ovim crnim vremeplovima od samih sudionika događaja.

Vozači dobro poznaju povijest grada i države te će vam u vožnji ispričati sve detalje razdoblja rata poznatog kao ''Troubles''. To je, naravno, samo jedna od popularnijih opcija, a uvijek možete odabrati i standardni turistički razgled grada.

3. U katedralnoj četvrti možete piti, ali molimo vas - u odjeći

Kada dobijete preporuku za najbolje pubove u ''Cathedral quarter'', na prvi pogled zvuči neobično, no ipak je riječ o Irskoj…

Četvrt poznata po Katedrali sv. Ane povijesno je bila žarište trgovine i razmjene, pa i danas u njoj možete pronaći stara ciglena skladišta i zgrade napuštene za vrijeme sukoba.

No kao i svaki moderan kvart, katedralna četvrt zna da je vrijeme za malo gentrifikacije. Danas se u njoj nalaze umjetničke galerije, škola cirkusnih vještina, glazbeni centar, dvorane filmskog festivala i brojni šareni pubovi i restorani.

Nije izostao ni poznati irski smisao za humor: u četvrti se nalazi pub Suncokret. Ime je dobio po dobroj, osunčanoj lokaciji koja je očito privlačila goste željne vitamina D da se osunčaju kao od majke rođeni.

Danas je ondje postavljen natpis koji ljubazno poručuje: ''Zabranjeno sunčanje u toplesu. Dovoljno smo patili.''

4. Kolijevka Titanica u kojoj ima dovoljno mjesta 

Legendarni prekooceanski brod potonuo na svom prvom putovanju 1912. godine, rođen je upravo u Belfastu. Možda ne najbolja reklama za brodogradilišnu industriju Belfasta, ali za turističku svakako jest.

Danas se na lokaciji gradnje nalazi muzej koji se sastoji od devet galerija. Dizajniran je tako da reflektira visinu i izgled Titanica, pri čemu edukativni dio predstavlja samo - ne možemo si pomoći - vrh sante leda.

U njemu se nalaze interaktivni dijelovi i sadržaji koji su mu od World Travel Awards priskrbili titulu jedne od vodećih turističkih atrakcija svijeta.

Ako vam to ne bude dovoljno, a pritom ste ljubitelj arhitekture od cigle i starih, opskurnih sjevernjačkih skladišta i tvornica, svratite do dokova i stare pumpe gdje je Titanic posljednji put spavao prije nego što je krenuo na svoje prvo i posljednje putovanje.

U blizini je i hotel Titanic, u kojem možete popiti i pojesti u sobi u kojoj je dizajniran brod za kojim smo svi plakali.

5. Stara kraljevska mornarica odmara u mirovini

Kada završite s Titanicom, možete posjetiti i HMS Caroline, kraljevsku mornaricu koja je sudjelovala u Prvom i Drugom svjetskom ratu. Samo su tri takve iz Prvog svjetskog rata sačuvane u cijelom svijetu i upravo je Caroline jedna od njih.

Za svog života proputovala je 148.000 kilometara, što je otprilike tri kruga oko svijeta, pa se sada zasluženo odmara u mirovini.

Danas je ova stara ljepotica muzej na vodi u kojem će vam licencirani vodiči otkriti zanimljivosti o posadi koja je živjela i radila u malenim kabinama moćnog broda.

6. Slavna riba koju svi obožavaju

Losos znanja. Tako se zove popularna skulptura ribe u Belfastu na rijeci Lagan. Riba je biće iz irske mitologije, koja je doslovno popila svo znanje svijeta. Onaj tko je ulovi i pojede bit će blagoslovljen istim darom.

Jedan lokalac ispričao nam je kako je riba iz nepoznatog razloga hit među mladima. Posebno im je simpatična i zabavna za zajedničko fotografiranje kad se vraćaju iz izlaska u vrlo veselom stanju, no nije im pomogla svojim darovima.

Za turiste je ovo lijep način da upoznaju grad jer je skulptura napravljena od šarenih keramičkih pločica od kojih svaka sadrži svoju priču iz povijesti grada, ispričanu kroz novinske naslove, priče i dječje radove.

7. Kad se zatvor zatvori: Crumlin Road Gaol

Poznat kao HMP Belfast i definitivno jedan od zanimljivijih muzeja.

Ovaj bivši zatvor služio je kao počivalište ubojica, sufražetkinja i političkih pobunjenika od 1846. godine kada je otvoren.

Tu su odaje u kojima su izvršavana smaknuća, sudnica i tuneli, a zbog svoje očuvanosti stekao je i nadimak ''europski Alcatraz''. U njemu su kazne služili borci za irsku neovisnost Martin McGuinness i Bobby Sands.

Zatvor je zatvoren 1996. godine, a nakon što je godinama čamio prazan, konačno je otvoren za turiste, koncerte i vjenčanja.

Ima reputaciju mjesta opsjednutog duhovima – stoga ako poželite malo više adrenalina, u ponudi imate i tzv. Paranormalnu turu.

8. Kad je Rihanna snimala spot u Belfastu, nisu svi bili oduševljeni

Bili Rihannin obožavatelj ili ne, vjerojatno niste mogli izbjeći hit ''We found love'' koji je 2011. godine okupirao radio stanice i Youtube trending sekciju.

U spotu su prikazani slavni neboder Divis Tower na jednoj od glavnih ulica zvanoj Falls Road te tulum na otvorenom koji se nalazi na sjevernoirskoj farmi.

Iako je pjesma polučila ogroman uspjeh i dala svoj obol promociji Belfasta u svijetu, nisu svi bili oduševljeni. Kada je Rihanna zapjevala ''pronašli smo ljubav u beznadnom mjestu'', mnogi su se nakostriješili pri pomisli da je Belfast – beznadno mjesto. Pitamo se jesu li svjesni da još uvijek imaju zaštitne rešetke na dječjim vrtićima iz doba građanskog rata?

Još netko bio je ljut, ali zbog razloga koji ne biste očekivali. Dok se velik dio muškaraca ne bi bunio da im Rihanna u badiću trči po polju, jedan irski farmer zaustavio je svoj traktor i snimanje spota kako bi joj poručio da njezino ponašanje nije primjereno. Publika se od srca smijala, Rihanna se ispričala, a farmer je kasnije zbunjeno izjavio kako nije znao tko je to.

9. Maradona good, Pele better, George Best

''Potrošio sam mnogo novca na piće, žene i brze aute. Ostalo sam spiskao'', slavne su riječi nogometaša Georgea Besta rođenog 1946. godine u Belfastu.

Iako je kasnije izjavio da će ga svijet pamtiti kao odličnog sportaša, a zaboraviti njegove eskapade, možda je podcijenio svoj hedonistički duh.

Kako god bilo, ostao je u sjećanju i ponosu jednog naroda. Dolazite li u Belfast avionom, sletjet ćete na George Best aerodrom, a prošećete li ulicama grada, srest ćete ovjekovječenog s nogometnom loptom na muralima.

10. Here’s me wha?

Mislite li da razumijete engleski, možda ste u pravu, ali posumnjat ćete u to kada kročite na irsko tlo. Zbog njihova specifičnog naglaska i slenga moglo bi vam se dogoditi da vam zažele dobrodošlicu, a vi to uopće ne registrirate.

Zato vam za kraj donosimo malo Sjeverne Irske ovdje kako biste se što bolje pripremili za putovanje. Na stranicama turističke zajednice, vodiča i agencija Belfasta možete pronaći još ''rječnika'' irskog engleskog, a mi započinjemo lagano s ovih 29 izraza. Sretno!
 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju