Malo je onih koji nikada nisu čuli za najljepši biser slovenske obale. Štoviše, takve osobe nema. No, to i ne čudi s obzirom kako je upravo Portorož već više desetljeća jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija koja svoje posjetitelje svakim danom iznenađuje odličnom ponudom. Iako nema stare gradske jezgre, kakvu možete pronaći primjerice u susjednom Piranu, kod Portoroža me oduševilo to što grad zaista ima dušu.



Turistički gledano, priča o Portorožu ima puno šire granice od samog središta mjesta i proteže se gotovo od granice s Hrvatskom, točnije od Sečoveljskih solina, pa do Pirana koji je dragulj rivijere susjeda. Ja sam imao sreće što sam u lokalnom vodstvu razgledao cijelu slovensku rivijeru, i moram priznati da mnogo stvari nisam očekivao, a ni znao. Primjerice, jeste li znali kako zdravstveni turizam u Portorožu ima povijest koja seže u daleko 13. stoljeće kada se slana morska voda počela koristiti u zdravstvene svrhe? Ni ne čudi onda kako se Portorož pronašao na karti najomiljenijih turističkih destinacija, ne samo slovenskog primorja, već i cijele regije sjevernog Jadrana.

Sol, priroda, zrak, voda

Iako mala, slovenska rivijera i okolica Portoroža pružaju zaista spektakularne atrakcije i aktivnosti, a po meni svakako trebate posjetiti već spomenuti park prirode Sečoveljske soline u sklopu kojih se nalazi i muzej solinarstva i jedinstveni wellness centar. Tu je još jedan park prirode, Strunjan koji pruža zaista spektakularne krajolike i bezbroj motiva za fotografiranje. Upravo zbog ta dva parka prirode koji su poznati po soli najviše kvalitete, zrak u Portorožu ima nešto što se rijetko gdje nalazi. Količina negativnih iona ovdje je toliko visoka, da je kvaliteta zraka zaista besprijekorna. Svi oni koji nisu upoznati s time što su negativni ioni, oni zapravo imaju pozitivni učinak na ljudski organizam.



Postoji još jedna atrakcija koja me posebno oduševila i koju svakako moram spomenuti, a to je uzgajalište brancina Fonda gdje možete isploviti do samog uzgajališta na jednu edukativnu vožnju brodom, nakon čega vas očekuje i degustacija carpaccia od brancina kao i raznih domaćih maslinovih ulja, od kojih sam ja osobno ostao najviše fascinirani onima s dodatkom limuna i naranče.

Savršeno za aktivni odmor

Ako volite aktivni odmor, Portorož je destinacija koju trebate posjetiti, jer upravo su blizina turističkih atrakcija, čisti i svjež zrak te poznata biciklistička trasa Parenzana idealni preduvjeti za savršeni odmor na dva kotača. Rekreativno ili profesionalno, nije važno. Mogućnosti su zaista široke, a ako volite bicikliranje na duge staze svakako se zaputite na bicikliranje po cijeloj Parenzani koja spaja Trst s Porečem.

> Neprocjenjivo blago susjeda: Jedini, ali prekrasni slovenski otok

Ako poželite svoj boravak produžiti na nekoliko dana, svakako razmislite i o rezervaciji smještaja u jednom od hotela grupacije LifeClass koja s vizijom Svijeta zdravih užitaka zaista nudi posebno iskustvo boravka. Tu svakako valja izdvojiti novo renovirani hotel Apollo koji nudi isključivo zdrava i lokalno pripremljena jela i u potpunosti je okrenut zdravim užicima, te hotel Neptun koji je 'aktivni hotel' i u kojem je svaki kat posvećen jednom od sportova koji se u destinaciji mogu doživjeti.



Naravno, ne smijem izostaviti ni Grand Hotel Portorož koji je svojevrsna kruna kraljevskog odmora na rivijeri, a svim hotelima je zajedničko jedno - ispod sebe kriju tajnu koja seže u 42 tisuće godina staru povijest. Naime, LifeClass hoteli leže iznad dubinskog bazena koji čuva ljekovitu vodu jedinstvenog kemijskog sastava još iz doba Pramora, a koja se danas koristi u bazenima s termalnom vodom.

Sve u svemu, Portorož je destinaciju koju trebate otkriti, a jednom kada je posjetite, vraćati ćete joj se zasigurno. Svakako nam javite vaše dojmove iz Porotoroža, a ako imate koju fotografiju, objavite je na svom Instagram profilu s hastagom #praviodmor i #punkuferhr.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju