Piletina cacciatore zapravo je talijanski način pripreme pilećeg mesa na lovački način koje se može jesti tijekom cijele godine.

U centru pažnje ovoga jela sočna je piletina koja se kuha u umaku od rajčice te sljubljuje s maslinama i gljivama, a najčešće poslužuje uz kremastu palentu.

Slavni britanski chef Gordon Ramsay dao je ovom jelu svoj osobni pečat te transformirao piletinu cacciatore u jelo u kojem ćete zbog svojih sastojaka posebno uživati tijekom ljeta.

Sastojci za piletinu cacciatore:
1 komad pilećeg prsa
2 svježe rajčice
2-3 žlice umaka od rajčice
100 grama pilećeg temeljca
50 grama brašna
10 maslina
4 kriške svježeg limuna
1 žlica svježih kapara
½ luka
1 čajna žličica nasjeckanog češnjaka
malo bijelog vina
svježi bosiljak
sol i papar po želji
2-3 kockice maslaca
2-3 žlice maslinova ulja

Priprema:
1. Prerežite piletinu po širini kako biste dobili dva tanja odreska slične debljine.

2. Uvaljajte piletinu u brašno koje ste prethodno začinili s nešto soli i papra.

3. Na malo maslinova ulja zapecite piletinu sa svake strane u trajanju od dvije minute. U tavu dodajte i komadić maslaca.

4. Izvadite piletinu iz tave i stavite sa strane da se odmara.

5. U istu tavu dodajte luk nasjeckan na kockice uz malo maslinova ulja i kockicu maslaca. Pirjajte nekoliko minuta dok se luk ne počinje karamelizirati.

6. Dodajte sitno nasjeckan češnjak i propirjajte.

7. Deglazirajte tavu s malo bijelog vina.

8. Pustite da se vino reducira dok ne dobijete sirupast umak.

9. Dodajte nekoliko žlica umaka od rajčice i pileći temeljac. Kada umak zakuha, smanjite temperaturu.

10. Dodajte svježe rajčice narezane na kockice i vratite piletinu u tavu. Pustite da se kuha na laganoj temperaturi sedam do osam minuta.

11. U umak dodajte nasjeckane masline, svježe kapare, nasjeckan svježi limun i malo svježeg bosiljka. Sve zajedno promiješajte i poslužite s kremastom palentom. Dobar tek!

U YouTube videu pogledajte kako Gordon Ramsey radi piletinu cacciatore i s čime je poslužuje.