I dok se neki vole putovati brodom, drugi se kunu kako je najbolji način transporta, onaj – zrakom. No, mi ovdje zauzimo drugi stav, te smo složni kako je najljepše putovati automobilom. Osobno vozilo pruža najveći komfor, možete stati gdje god poželite, uživati u prekrasnim pogledima i sami diktirati svoj tempo.

Upravo zato, pronašli smo neke od najljepših cestovnih pravaca koje da biste obišli, ne morate čak ni promijeniti kontinent. Stoga, vežite se - polijećemo!

Cesta Amalfi (Italija)

Nekad poznata pod nazivom Strada Statale 163, cesta Amalfi spaja južnotalijanske gradove Sorrento i Amalfi. Nemojte se ovdje nikako voziti po noći, jer je poanta upiti što više nevjerojatnih prizora i zastati u mnogim malim gradovima na putu. Posebno se tu ističe Positano sa svojom nevjerojatnom arhitekturoom, ali nema straha, ukoliko zastanete i u nekim drugim mjestima – pogreške nema.

Atlantska cesta (Norveška)

Točnog naziva Atlanterhavsveien, ova cesta je dio Ceste 64 u Norveškoj, a proteže se na gotovo 9 kilometara te prelazi preko 8 različitih otoka. Njena posebnost su nasipi i mostovi, od kojih se posebno ističe Storseisundet (260 metara dugačak), najprepoznatljiviji po impresivnom zavoju. Također, ovdje uragani nisu rijetkost (za 6 godina koliko je trajala izgradnja zabilježeno ih je 12), a na jednom mjestu možete čak zastati i – loviti bakalar.

Najljepše ceste Europe - 3 Najljepše ceste Europe - 3 (Foto: Getty Images)

Alpska cesta Grossglockner (Austrija)

U planinskoj Austriji, nećete naći impresivniju planinu od ove, koja raste 3798 metara u vis. Za vrijeme vožnje (cesta se proteže na 48 kilometara), možete istraživati mnogo toga, što uključuje i susretanje – svizaca. Cesta je turistička atrakcija, te danas njome godišnje prođe više od milijun turista godišnje. Najviša točka do koje možete autom nalazi se na 2571 metar nadmorske visine, a s nje se pruža spektakularan pogled na mnogobrojne vrhove koji se nalaze na 3 ili više tisuća metara.

Passage du Gois (Francuska)

Cesta koja nestaje kad nastupi plima što se događa dvaput dnevno, vrijedna je spomena. Problem je što često zna biti i opasna, pa ljudi ignoriraju upozorenja o njenom korištenju. S obzirom da je ipak dugačka tek 4 kilometara, stvara problem pješacima, kojima se za vrijeme prelaženja zna dogoditi da ostanu zarobljeni – na pola. Iz tog razloga diljem ceste sagrađene su i kule. Naravno, kad ste s autom slijedite uputstva, jer iako ćete 4 kilometra brzo svladati, ne bi bilo dobro da na pola puta završite u moru.

Najljepše ceste Europe - 6 Najljepše ceste Europe - 6 (Foto: Getty Images)

Passo dello Stelvio (Italija)

Prijevoj koji se nalazi u Alpama, možda je i najpoznatiji kao jedna od etapa gdje se vozi biciklistička utrka Giro d'Italia. Proteže se na gotovo 80 kilometara, a završava u blizini švicarske granice. Prednost je i blizina, jer do ovdje vam iz Hrvatske treba tek koji sat vožnje, a ljubitelje prirode ovaj prijevoj nikako neće ostaviti ravnodušnima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju