Zaboravite kombinacije u kojima se za vrijeme posjete Dubrovniku odlučite zaletjeti na jednodnevni izlet na prekrasni Šipan, jer to je otok koji zaslužuje vašu potpunu pažnju, a tjedan proveden na otoku maslina sigurno će vas vratiti u život.

Otok koji je uvršten u Guinnessovu knjigu rekorda zbog omjera broja stabala maslina i stanovnika s obzirom na njegovu ukupnu površinu ne treba članak s naslovom poput ovoga - "5 razloga zašto posjetiti Šipan", jer ih ima milijun, u što ćete se uvjeriti kada prvi put stupite na najveći elafitski otok. Ipak smo Šipan odlučili tako predstaviti da vas potaknemo na raspravu i komentare te da vidimo zašto je vas sretnike koji su ga posjetili osvojio.

Nekad su na ovom otočiću mnogobrojne dubrovačke vlastelinske obitelji gradile svoje ljetnikovce koji se savršeno uklapaju u krajolik, a poznat je i po vinovoj lozi, maslinama, smokvama i bajamama. Šipan je otok ružmarina, posebnih zalazaka sunca i dobrog odmora.

Od kopna je odvojen Koločepskim kanalom, a susjedi su mu otoci Jakljan, Lopud, Olipa i Mljet. Suđurađ i Šipanska luka dva su mu najveća i značajnija naselja, a ono što je ovdje prednost je da nećete imati glavobolje zbog vjetra jer su smještena u uvalama. Bogata kulturno – povijesna atrakcijska osnova oduševit će vas svojom različitošću, a za one koji još nisu bili na Šipanu, evo osnovnih razloga zašto tamo organizirati već ovaj godišnji odmor.

Hrana za prste polizati

Šipan je poznat po izvrsnim voćkama pa tako osim u maslinama i savršenom maslinovom ulju možete uživati u dobrom vinu. Uživajte u okusima sušene ribe ili morskih plodova, pršuta, sira iz ulja ili zelene menestre.

Povijest u modernoj vizuri

Možda ćete se s vremenom zasitit razgledavanje starih ljetnikovaca, kuća i drugih građevina, iako sumnjamo, no renesansni dvorac obitelji Stjepović-Skočibuha neće vas ostaviti ravnodušnim, jer pričamo o zaštićenom hrvatskom spomeniku kulture koji je svakako vrijedno posjetiti. Izgrađen je na nekadašnjem brodogradilištu i karakterističan je po dubrovačkoj ladanjskoj arhitekturi. Zanimljivo je što je danas jedini takav sačuvani objekt u Hrvatskoj, a građen je od korčulanskog kamena i ima čak dvije kule na tri kata koje su služile za obranu od gusara.

Skrivena uvala u kojoj ćete se dobro najesti

Uživali smo, bilo je izvrsno, ovo je najbolje što smo ovdje probali i ponovit ćemo riječi koje ćete u uvali, u kojoj je smješten restoran Bowa, najviše čuti, a mi znamo i zašto. Mediteranska kuhinja temelj je ponude ovog restorana u mjestu Suđurađ. Od jela ističu se crna pasta, orzotto, salata od škampa, raviolli i hobotnica, a hrana je uvijek svježa kao i sastojci uz dodatnu notu lokalnog maslinovog ulja. Restoran je atraktivan i nalazi se tik uz more, a stolovi su pod baldahinima postavljeni na atraktivnim konstrukcijama od hrastovine i jelovine.

Plaže na kojima ćete se totalno odmoriti

Bova je plaža na kojoj ćete sigurno zastati, baciti ručnik, uzeti pivo u ruke i odmoriti se. No, ovo je preporuka za one koji ne vole istraživati, jer na ovom se otoku nalaze neke od najljepših plaža koje je potrebno otkriti. Upustite se u potragu za brojnim skrivenim uvalama i saznajte tajne ovog elafitskog otoka kupajući se na raštrkanim plažama koje se nalaze diljem obale, a ako se avanturističkog duha iznajmite kajak i priđite im s morske strane.

Miran i tih odmor

Vaše ljetovanje zamišljate daleko od modernog, tehnologije, cesta ispunjenih štandovima sa suvenirima i milijuna turista? Na dobrom ste mjestu, jer Šipan je miran otok na kojem je gužva rijetka pojava. Svoj automobil ostavite u Dubrovniku i uživajte u beskrajnim krajolicima, raskošnoj arhitekturi, dobroj hrani i miru! Lokalci vas neće tretirati kao strance, već kao dobrodošle goste. Ne brinite, ovdje nema povlačenja za rukave, samo čistog hedonizma!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju