Zaboravite kombinacije u kojima se za vrijeme posjete Dubrovniku odlučite zaletjeti na jednodnevni izlet na prekrasni Šipan, jer to je otok koji zaslužuje vašu potpunu pažnju, a tjedan proveden na otoku maslina sigurno će vas vratiti u život.

Otok koji je uvršten u Guinnessovu knjigu rekorda zbog omjera broja stabala maslina i stanovnika s obzirom na njegovu ukupnu površinu ne treba članak s naslovom poput ovoga - "5 razloga zašto posjetiti Šipan", jer ih ima milijun, u što ćete se uvjeriti kada prvi put stupite na najveći elafitski otok. Ipak smo Šipan odlučili tako predstaviti da vas potaknemo na raspravu i komentare te da vidimo zašto je vas sretnike koji su ga posjetili osvojio.

Nekad su na ovom otočiću mnogobrojne dubrovačke vlastelinske obitelji gradile svoje ljetnikovce koji se savršeno uklapaju u krajolik, a poznat je i po vinovoj lozi, maslinama, smokvama i bajamama. Šipan je otok ružmarina, posebnih zalazaka sunca i dobrog odmora.

Od kopna je odvojen Koločepskim kanalom, a susjedi su mu otoci Jakljan, Lopud, Olipa i Mljet. Suđurađ i Šipanska luka dva su mu najveća i značajnija naselja, a ono što je ovdje prednost je da nećete imati glavobolje zbog vjetra jer su smještena u uvalama. Bogata kulturno – povijesna atrakcijska osnova oduševit će vas svojom različitošću, a za one koji još nisu bili na Šipanu, evo osnovnih razloga zašto tamo organizirati već ovaj godišnji odmor.

Hrana za prste polizati

Šipan je poznat po izvrsnim voćkama pa tako osim u maslinama i savršenom maslinovom ulju možete uživati u dobrom vinu. Uživajte u okusima sušene ribe ili morskih plodova, pršuta, sira iz ulja ili zelene menestre.

Povijest u modernoj vizuri

Možda ćete se s vremenom zasitit razgledavanje starih ljetnikovaca, kuća i drugih građevina, iako sumnjamo, no renesansni dvorac obitelji Stjepović-Skočibuha neće vas ostaviti ravnodušnim, jer pričamo o zaštićenom hrvatskom spomeniku kulture koji je svakako vrijedno posjetiti. Izgrađen je na nekadašnjem brodogradilištu i karakterističan je po dubrovačkoj ladanjskoj arhitekturi. Zanimljivo je što je danas jedini takav sačuvani objekt u Hrvatskoj, a građen je od korčulanskog kamena i ima čak dvije kule na tri kata koje su služile za obranu od gusara.

Skrivena uvala u kojoj ćete se dobro najesti

Uživali smo, bilo je izvrsno, ovo je najbolje što smo ovdje probali i ponovit ćemo riječi koje ćete u uvali, u kojoj je smješten restoran Bowa, najviše čuti, a mi znamo i zašto. Mediteranska kuhinja temelj je ponude ovog restorana u mjestu Suđurađ. Od jela ističu se crna pasta, orzotto, salata od škampa, raviolli i hobotnica, a hrana je uvijek svježa kao i sastojci uz dodatnu notu lokalnog maslinovog ulja. Restoran je atraktivan i nalazi se tik uz more, a stolovi su pod baldahinima postavljeni na atraktivnim konstrukcijama od hrastovine i jelovine.

Plaže na kojima ćete se totalno odmoriti

Bova je plaža na kojoj ćete sigurno zastati, baciti ručnik, uzeti pivo u ruke i odmoriti se. No, ovo je preporuka za one koji ne vole istraživati, jer na ovom se otoku nalaze neke od najljepših plaža koje je potrebno otkriti. Upustite se u potragu za brojnim skrivenim uvalama i saznajte tajne ovog elafitskog otoka kupajući se na raštrkanim plažama koje se nalaze diljem obale, a ako se avanturističkog duha iznajmite kajak i priđite im s morske strane.

Miran i tih odmor

Vaše ljetovanje zamišljate daleko od modernog, tehnologije, cesta ispunjenih štandovima sa suvenirima i milijuna turista? Na dobrom ste mjestu, jer Šipan je miran otok na kojem je gužva rijetka pojava. Svoj automobil ostavite u Dubrovniku i uživajte u beskrajnim krajolicima, raskošnoj arhitekturi, dobroj hrani i miru! Lokalci vas neće tretirati kao strance, već kao dobrodošle goste. Ne brinite, ovdje nema povlačenja za rukave, samo čistog hedonizma!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju