Orange City u američkoj saveznoj državi Iowi smatra se jednim od najsretnijih gradića u SAD-u. The New Yorker u svojem broju od studenog ističe da je riječ o gradu u kojem američki san uistinu nastavlja živjeti.

Gradić se prostire na oko 10 četvornih kilometara u okrugu Sioux, broji oko 6000 stanovnika, a osnovali su ga nizozemski imigranti 1870. godine. Ne čudi stoga što njegovom panoramom dominiraju zgrade s prepoznatljivim utjecajem nizozemske arhitekture, niti što mještani svake godine održavaju tradicionalni festival tulipana.

Za razliku od brojnih malih gradova u Americi, u kojima mladi ne mogu dočekati da završe školu i pobjegnu, iz Orange Cityja nitko ne se želi iseliti. Naprotiv, istraživanje profesora sa sveučilišta Stanford i Harvard pokazalo je da je ono idealno mjesto za odgoj djece. Čak 98 posto populacije završilo je srednju školu, a nezaposlenost iznosi tek 2 posto.

 

A post shared by The New Yorker (@newyorkermag) on


U gradiću postoji 16 crkvi, a gradske vlasti iznimnu pažnju posvećuju širenju tolerancije i različitosti bez obzira na rasu, obrazovanje ili financijsku situaciju. Tu se nalazi i koledž Northwestern u kojem višu stručnu spremu traži oko 1200 osoba.

Riječ je i o povoljnom mjestu za život. Prosječna godišnja primanja u ovom gradiću iznose oko 60.000 američkih dolara, dok se za kuću s tri ili četiri sobe traži "pristupačna“ cijena od 160.000 dolara. Sedmina stanovništva zaposlena je u sjedištu poznate prodavaonice boja Diamond Vogel Paints & Old Masters, kao i u nekoliko zdravstvenih organizacija.

 

A post shared by Sarah Allen (@sarah.allen30) on


U čemu je njihova tajna? Stanovnici Orange Cityja imaju snažan osjećaj pripadnosti. Rijetko se tko iseli, a oni koji odu, vrate se u gradić kad odluče da je vrijeme za djecu.

"Ovdje se osjećate da ste povezani, da pripadate negdje," kaže lokalno stanovništvo, "a to je nešto što novac ne može kupiti".

 

 

A post shared by Anels Liu (@anelsliu) on

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju