Ovdje je reljef zaista bajkovit. Na pojedinim mjestima liči na poznati Stonehenge u Engleskoj, a to može zahvaliti kamenim gromadama i prekrasnom pejsažu. Planina Vottovaara je na glasu kao jedna od najzanimljivijih u Rusiji - upravo zbog specifičnog reljefa.

Pri samom vrhu planine se nalazi prostor od par kilometara kvadratnih na kojemu možete vidjeti takozvano seita kamenje. Seita je sveti kamen kojeg je štovao narod Saami, a neki govore da je vrh planine Vottvaare drevno religijsko mjesto njihovih šamana.

Kamenje je zaista jedinstveno, a posebno je po tome što veliki komadi kamenja stoje na više manjih, kao da su na nekoj vrsti postolja. Na cijeloj planini ih ima petstotinjak, manjih, većih i različitih oblika.
Prema legendama se vjeruje da svaki kamen ima svoju dušu, pa tako ponosno stoje razbacani po prirodi i uljepšavajući okolinu.

Saami su danas poznati pod više imena - Laponci, Lapi, Sami, a žive na području današnje Norveške, Švedske, Finske i Rusije.

Na cijelom svijetu ih ima tek oko 70.000, a poznati su po svojim vjerovanjima i običajima, lovu i ribolovu, neodvojivosti sa sobovima i prirodom te posebice po - glazbi.

Saamsko pjevanje je jedan od najljepših načina za prenošenje osjećaja, a najpoznatiji stil je Jojk - pjevanje u kojem se pjevač duboko identificira s nekim ili nečim. Svaku regiju upravo „jojk“ razlikuje od drugog teritorija na kojem se živi. Jojk je najstarija europska tehnika pjevanja. Ovaj način pjevanja je jako osoban i dodiruje temu sami produhovljenosti. U nastavku čujte jednu prelijepu tradicionalnu Saamsku pjesmu koja je isto tako mistična sama po sebi.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju