Fruktoza je vrsta jednostavnog šećera koji daje slatkoću voću, ali i medu te primjerice zamjenskim sladilima poput sirupa od agave. Baš kao i svaki drugi šećer, i ona može značajno povećati razinu šećera u krvi, ovisno o vrsti slatkih plodova koje jedemo.
Banane, mango, smokve i grožđe plodovi su s visokim postotkom fruktoze, koji će izazvati nagli skok šećera u krvi, što može rezultirati laganom groznicom, vrtoglavicom i još jačom željom za slatkim kod osobe koja je pojela slatki zalogaj.
Manje fruktoze i niže skokove šećera u krvi osigurat će voće manje slatkoće poput borovnica, dinje i malina. No da bi se usporila apsorpcija fruktoze, ne treba se odricati voća s visokim postotkom šećera, već ga kombinirati na odgovarajući način.
Kombinacija voća s masnoćom ili proteinom usporit će rast šećera u krvi, ističe američka nutricionistica i autorica knjiga Frances Largeman-Roth, koja dodaje: "Upravo su zato jabuke s maslacem od kikirikija, šumsko voće s jogurtom i grožđe sa sirom klasični i zdravi zalogajčići."
Razrežite pile na osam komada za manje od minute +0