Za većinu ljudi cijene igraju glavnu ulogu prilikom planiranja putovanja. Traže se povoljni letovi, smještaj i aktivnosti zbog kojih nećete bankrotirati.

No postoje i posebne prigode, poput odlaska na medeni mjesec, proslave rođendana ili jednostavne želje da se osjeti dašak života na visokoj nozi, kad su turisti spremni izdvojiti više novca za jedinstvena iskustva.

Hamilton Hamilton (Foto: Getty Images)

Zadnje istraživanje koje je proveo Numbeo pokazalo je koji su najskuplji gradovi za život na svijetu, a rezultati su, barem za mnoge – prilično iznenađujući. Za potrebe istraživanja uspoređeno je 538 gradova, a svi su ispitani u raznim kategorijama – cijeni najma, namirnica, prijevoza i ostalome.

Na vrhu se tako nije našao ni Singapur, ni Hong Kong, već Hamilton, glavni grad otočne države Bermuda. Razlog skupoće toga grada ponajprije leži u činjenici da se gotovo sve uvozi, a s obzirom na atraktivne porezne stope, zadnjih godina doživio je i poduzetnički boom.

Drugo mjesto zauzeo je jedan švicarski grad, a riječ je o Zürichu, koji je najpoznatiji kao središte raznih banaka i centar financijske moći.

Kad smo već kod Švicarske, recimo kako se još pet gradova (Ženeva, Basel, Bern, Lausanne i Lugano) našlo u deset najskupljih gradova za život prema ovom istraživanju. Dakle, ako nemate duboko džep, baš i nemate što raditi u zemlji čokolade i satova.

10 najskupljih gradova za život prema istraživanju Numbea:

1. Hamilton, Bermuda
2. Zürich, Švicarska
3. Ženeva, Švicarska
4. Basel, Švicarska
5. Bern, Švicarska
6. Lausanne, Švicarska
7. Reykjavik, Island
8. Stavanger, Norveška
9. Lugano, Švicarska
10. Oslo, Norveška

Tko želi znati više, kompletan popis gradova može naći na sljedećem linku, a mi ćemo samo još spomenuti kako je Zagreb završio na 329. mjestu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju