Iločki podrumi su prvi u svijetu punili vino u butelje i zatvarali ih. U to vrijeme bila je praksa da se vino prodaje u rinfuzi, pa su trgovci kupovali vina više različitih proizvođača i različitih kvaliteta i miješali ih kako bi ostvarili što bolju razliku u cijeni. Iločki podrumi su tako od 2. stoljeća, bili poznati po kvaliteti svojih proizvoda iz razloga što su i vinogorje i terroir izvrsni. Tlo je prapor ili les, što je idealno za rast vinove loze. Ono što je još idealno, je broj sunčanih sati. Ilok je grad u kontinentalnoj Hrvatskoj ima najveći broj sunčanih sati i najmanje dana magle. Zato ga zovu kontinentalni Hvar. Zovu ga i kontinentalni Dubrovnik, zbog zidina koje su gradili zbog obrane od Turaka.

Uzgoj vinove loze i proizvodnja vina trajala je kontinuirano i za vrijeme turske okupacije Iloka i njihove vladavine. Naime, oni su, iako navodno nisu pili, dopustili proizvodnju i prodaju vina jer su u tome vidjeli dobar biznis. 1450.g. Nikola Iločki, koji je bio vlasnik Iloka u to vrijeme, gradi sebi dvorac i u sklopu dvorca vinski podrum koji je i dan danas u funkciji i u kojem i danas odležava vino. Početkom 18. stoljeća talijanska kneževska obitelj Odescalchi od pape Inocenta dobiva Ilok kao nagradu za zaustavljanje prodora Turaka i islama.

Oni vrlo brzo shvaćaju kako je Ilok poseban položaj i da se tu mogu dobiti vina iznimne kvalitete. Unapređuju proizvodnju, dograđuju vinski podrum i izgrađuju još jedan, grade punionicu, donose nove tehnologije... Oni su u Iloku izgradili ladanjsko imanje Principovac, koji je služio kao njihov ljetnikovac, gdje su boravili za vrijeme berbe grožđa i u sezoni lova. Kad su sve to izgradili onda su to vino punili u butelje kako bi zaštitili kvalitetu vina i to se tada zvali izvorno punjeno na posjedu. 200 godina kasnije, Francuzi su počeli raditi isto to, što se navodno kod njih zvalo, prevedeno - domain bottled.

Danas je ljetnikovac Ladanjsko imanje Principovac koji je preuređen u restoran, ispod je golf pucalište i igralište, teniski tereni, 10 km asfaltiranih cesta kroz vinograde i 5 soba u kategoriji 4* i jedan de luxe apartman. Podrum iz 1450.g i ovaj koji su oni dodatno napravili u 18. stoljeću su i danas u funkciji i služi za odležavanje i njegovanje vina. Nekadašnja punionica je danas restoran, sa ogromnom salom, suvenirnicom, degustacijskom salom i terasama.

Vina Iločkih podruma su najnagrađivanije hrvatska vina, a vinarija - najnagrađivanija hrvatska vinarija. Traminac ledena berba 2007 je u konkurenciji od 550.000 vina iz cijelog svijeta zauzeo 19. mjesto. Traminac Iločkih podruma se služio na krunidbi i dijamantnoj obljetnici engleska kraljice Elizabete II. i još uvijek se nalazi kod njih u arhivi. Upravo iz razloga što su osvojili zlatne medalje na svim najprestižnijim svjetskim ocjenjivanjima vina, Iločki podrumi su (opet jedina vinarija u HR) koja je ucrtana na vinsku kartu Europe.

Uglavnom, Traminac, Graševina, Frankovka... Vrijeme je za čašu finog vina, preselimo se u ugodnije prostorije!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju