1. Žitarice od cjelovitog zrna
Kao i sve drugo u vašem tijelu, mozak ne može raditi bez energije. Sposobnost koncentracije dolazi od adekvatnog, stalnog dotoka energije - u obliku glukoze iz krvi. To ćete postići birajući žitarice od cjelovitog zrna s niskim GI (glikemijski indeks - razina šećera u krvi koja raste ili pada nakon konzumiranja određene vrste namirnica) , koji polako oslobađa glukozu u krv, držeći vas u stanju pripravnosti tijekom dana. Preporučujemo "smeđe" žitarice, pšenične mekinje i smeđu tjesteninu.
2. Masna riba
Esencijalnih masnih kiselina nema u tijelu i moraju se unijeti hranom. Najučinkovitije omega-3 masne kiseline se prirodno nalaze u masnoj ribi. Dobri izvori su i laneno sjeme, laneno ulje, sojino ulje, sjemenke bundeve, orahovo ulje i soja. Oni su dobri za zdravlje mozga, srca, zglobova i opću „dobrobit“ organizma. Masna riba sadrži esencijalne masne kiseline u već gotovom obliku, što omogućuje tijelu da ih lako koristiti (plava riba, losos, pastrva, skuša, srdela, haringa).
3. Borovnice
Istraživanja Sveučilišta Tufts u SAD dokazala su kako konzumacija borovnice može biti učinkovita u poboljšanju poboljšanju ili odgađanju njegovog kratkoročnog gubitka. Lako je dostupna, tako da isprike za nekonzumiranje - nema. Jasno?
4. Rajčica
Dokazi govore da likopen, snažan antioksidans pronađen u rajčici, ima jedinstvenu sposobnost inaktivacije slobodnih radikala koji mogu oštetiti naše stanice (a javljaju se kod razvoja demencije, posebice Alzheimerove bolesti). Odmah raditi salaticu!
5. Povećajte vitalnost s vitaminima
Pojedini vitamini kao B - B6, B12 i folna kiselina - smanjuju razinu homocisteina u krvi. Povišena razina homocisteina povezana je s povećanim rizikom od moždanog udara i Alzheimerove bolesti.
6. Crni ribiz
Odavno je poznato da Vitamin C povećava mentalnu agilnost. Jedan od najboljih izvora ovog vitamina je upravo - crni ribiz.
7. Sjemenke bundeve
Samo nekoliko sjemenki bundeve dnevno potrebno je kako biste dobili preporučenu dnevnu količinu cinka, iznimno važnog za poboljšanje pamćenja i razmišljanja.
8. Brokula
Veliki izvor vitamina K, koji služi za poboljšanje kognitivnih funkcija.
9. Kadulja
Kadulja je dugo imala reputaciju kao eterično ulje, ali je dobra i kao sredstvo za poboljšanje pamćenja.
10. Orašasti plodovi
Istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Epidemiology pokazuje da unos vitamina E može pomoći u sprječavanju pada kognitivnih funkcija, osobito u starijih osoba. Orašasti plodovi su uz lisnato zeleno povrće, šparoge, masline, jaja, smeđu rižu i žitarice od cjelovitog zrna - veliki izvor vitamina E.
Zdrava prehrana pruža našem mozgu najbolje šanse za izbjegavanje bolesti. Ako je vaša prehrana iz bilo kojeg razloga neuravnotežena, razmislite o nekim dodacima prehrani u obliku omega-3 masnih kiselina , ali se o tome svakako konzultirajte s liječnikom. Ali mu priznajte sve što jedete i pijete!