Sučeljavanje Tomislava Tomaševića, kandidata stranke Možemo!, i nezavisne kandidatkinje Marije Selak Raspudić u studiju Dnevnika Nove TV otvorilo je brojna pitanja, poput požara nedovršene Sveučilišne bolnice u Blatu i parkirališnih mjesta u gradu.
No, dotaknulo se i manje goruće teme, poput tipičnog jela Zagreba i okolice – ajngemahteca, o kojem Selak Raspudić, ali ni Tomašević nisu bili sigurni što je.
Gledatelji su komentirali da svatko tko želi biti gradonačelnik Zagreba mora znati što je ajngemahtec – pileća juha s korjenastim povrćem i noklicama. Nezaobilazna na purgerskim nedjeljnim stolovima, u ovoj se juhi uživa još od Austro-Ugarske, što se može naslutiti iz samog imena.
Fina juha naziv duguje riječi eingemachts, što se s njemačkog jezika prevodi kao "napravljeno sve zajedno" ili "sve u jednom". Upravo radi toga nema jednog, univerzalnog recepta, nego kuhari prilagođavaju namirnice ovisno o sezoni. Osim korjenastog povrća, nađe se u ajngemahtecu i graška i cvjetače, a slast daju noklice, žličnjaci od kruha ili knedli od pilećih jetrica.
Ajngemahtec - sastojci:
- 500 g piletine (leđa, krila, vrat, srce, nogice, želudac)
- 1 grincajg (peršin, celer, mrkva)
- 150 g graška
- 1 glavica luka
- ulje, sol, papar
Jetrene knedle
- 10 dag pilećih jetrica
- 1 jaje
- 1 ljutika
- 1 češanj češnjaka
- 2-3 žlice krušnih mrvica
- ulje ili pileća masnoća
- sol, papar
Ajngemahtec - priprema:
- Piletinu narežite na manje komade. Popržite sitno nasjeckani luk i sitno sjeckanu mrkvu pa dodajte meso (osim jetrica) i kratko popržite. Zatim dodajte peršin i celer. Pržite nekoliko minuta pa ulijte malo vode i nakon desetak minuta dolijte dovoljno vode da prekrijete meso i povrće. Posolite i popaprite.
- Kuhajte na laganoj vatri sve dok meso ne omekša, a desetak minuta pred kaj kuhanja dodajte grašak. Kada grašak omekša, ukuhajte knedle.
- Na pilećoj masnoći ili ulju ispržite ljutiku pa dodajte češnjak na deset sekundi.
- Očistite jetrica od žilica, pa ih što sitnije iskosajte (ili kratko usitnite u multipraktiku) te pomiješajte s umućenim jajem, žlicom do dvije ulja, ohlađenim češnjakom i ljutikom. Posolite i popaprite.
- Smjesu žličicom dodajte u juhu i kuhajte oko desetak minuta.
7 finih jela za svaki dan ovoga tjedna za čiju vam pripremu ne treba puno vremena