Sučeljavanje Tomislava Tomaševića, kandidata stranke Možemo!, i nezavisne kandidatkinje Marije Selak Raspudić u studiju Dnevnika Nove TV otvorilo je brojna pitanja, poput požara nedovršene Sveučilišne bolnice u Blatu i parkirališnih mjesta u gradu.

No, dotaknulo se i manje goruće teme, poput tipičnog jela Zagreba i okolice – ajngemahteca, o kojem Selak Raspudić, ali ni Tomašević nisu bili sigurni što je.

Gledatelji su komentirali da svatko tko želi biti gradonačelnik Zagreba mora znati što je ajngemahtec – pileća juha s korjenastim povrćem i noklicama. Nezaobilazna na purgerskim nedjeljnim stolovima, u ovoj se juhi uživa još od Austro-Ugarske, što se može naslutiti iz samog imena.

Fina juha naziv duguje riječi eingemachts, što se s njemačkog jezika prevodi kao "napravljeno sve zajedno" ili "sve u jednom". Upravo radi toga nema jednog, univerzalnog recepta, nego kuhari prilagođavaju namirnice ovisno o sezoni. Osim korjenastog povrća, nađe se u ajngemahtecu i graška i cvjetače, a slast daju noklice, žličnjaci od kruha ili knedli od pilećih jetrica. 

Ajngemahtec - sastojci:

  • 500 g piletine (leđa, krila, vrat, srce, nogice, želudac)
  • 1 grincajg (peršin, celer, mrkva)
  • 150 g graška
  • 1 glavica luka
  • ulje, sol, papar

Jetrene knedle

  • 10 dag pilećih jetrica
  • 1 jaje
  • 1 ljutika
  • 1 češanj češnjaka
  • 2-3 žlice krušnih mrvica
  • ulje ili pileća masnoća
  • sol, papar

Ajngemahtec - priprema:

  1. Piletinu narežite na manje komade. Popržite sitno nasjeckani luk i sitno sjeckanu mrkvu pa dodajte meso (osim jetrica) i kratko popržite. Zatim dodajte peršin i celer. Pržite nekoliko minuta pa ulijte malo vode i nakon desetak minuta dolijte dovoljno vode da prekrijete meso i povrće. Posolite i popaprite.
  2. Kuhajte na laganoj vatri sve dok meso ne omekša, a desetak minuta pred kaj kuhanja dodajte grašak. Kada grašak omekša, ukuhajte knedle.
  3. Na pilećoj masnoći ili ulju ispržite ljutiku pa dodajte češnjak na deset sekundi.
  4. Očistite jetrica od žilica, pa ih što sitnije iskosajte (ili kratko usitnite u multipraktiku) te pomiješajte s umućenim jajem, žlicom do dvije ulja, ohlađenim češnjakom i ljutikom. Posolite i popaprite.
  5. Smjesu žličicom dodajte u juhu i kuhajte oko desetak minuta.

7 finih jela za svaki dan ovoga tjedna za čiju vam pripremu ne treba puno vremena Losos u lisnatom tijestu Kolač s jagodama Varivo od tikvice +2 Rižoto sa sirom i šparogama