Španjolske mesne okruglice ili albóndigas spoj su bogatog okusa i tradicije. Savršeno mekane zahvaljujući mlijeku koje se dodaje u smjesu i pirjane u umaku od rajčice, češnjaka i začinskog bilja, one su gastronomski izraz španjolskog temperamenta i uživanja u životu.

U trendu Kviz općeg znanja - 1 15 pitanja Kviz općeg znanja: Za one dobrih živaca i još boljeg pamćenja Villa Desert Rose na otoku Pagu, Airbnb - 9 Ima i bazen 100 metara od mora: Kuća na Pagu "usred ničega" u kojoj ćete se osjećati kao da ste sami na svijetu Svinjski kotleti Tjedni jelovnik 7 božanstveno finih jela za svaki dan ovoga tjedna idealnih za one koji paze koliko jedu proteina

Poslužite ih kao tapas ili kao glavno jelo i obavezno – uz čašu crnog vina. Dobar tek!

Španjolske mesne okruglice - sastojci:

Za mesne okruglice

  • 450 g mljevenog mesa (mješavina svinjetine i govedine)
  • 1 veliko jaje
  • 1/2 šalice krušnih mrvica
  • 2 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 1/4 šalice sitno nasjeckanog peršina
  • 1 čajna žličica dimljene paprike
  • 1 čajna žličica soli, ili po ukusu
  • ½ čajne žličice papra, ili po ukusu
  • 60 ml mlijeka
  • 2 žlice maslinovog ulja (za prženje)

Za umak od rajčice

  • 1 luk, sitno nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 400 g rajčica iz konzerve, zgnječenih
  • 1 čajna žličica šećera
  • 1 čajna žličica soli, ili po ukusu
  • ½ čajne žličice papra, ili po ukusu
  • 1 čajna žličica sušenog origana ili bosiljka
  • 60 ml bijelog vina, po želji

Španjolske mesne okruglice - priprema:

  1. U velikoj zdjeli pomiješajte mljeveno meso, jaje, krušne mrvice, nasjeckani češnjak, nasjeckani peršin, dimljenu papriku, sol i papar. Ulijte mlijeko i miješajte dok se sve ne sjedini.
  2. Lagano navlažite ruke kako se ne bi lijepile i oblikujte smjesu u male ili srednje velike kuglice, ovisno o vašoj želji.
  3. Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi na srednjoj vatri. Dodajte mesne okruglice i pržite ih dok ne dobiju boju sa svih strana. Izvadite ih iz tave i ostavite sa strane.
  4. U istoj tavi po potrebi dodajte još malo ulja i pirjajte luk i češnjak dok ne omekšaju i dok luk ne postane staklast.
  5. Umiješajte zgnječene rajčice, šećer, sol, papar i sušeno začinsko bilje. Ako koristite, ulijte bijelo vino i pustite da se krčka nekoliko minuta da se malo reducira.
  6. Vratite mesne okruglice u tavu, poklopite i pustite da se krčkaju u umaku 20-30 minuta ili dok se potpuno ne skuhaju i umak ne zgusne.
  7. Kušajte i po potrebi prilagodite začine u umaku.
  8. Poslužite mesne okruglice vruće, po želji ukrašene s još peršina.

Skok preko granice: Slovenski dvorci koji vas neće razočarati Slovenski dvorci - 5 Slovenski dvorci - 2 Slovenski dvorci - 3 +1 Slovenski dvorci - 4