Španjolske mesne okruglice ili albóndigas spoj su bogatog okusa i tradicije. Savršeno mekane zahvaljujući mlijeku koje se dodaje u smjesu i pirjane u umaku od rajčice, češnjaka i začinskog bilja, one su gastronomski izraz španjolskog temperamenta i uživanja u životu.
Poslužite ih kao tapas ili kao glavno jelo i obavezno – uz čašu crnog vina. Dobar tek!
Španjolske mesne okruglice - sastojci:
Za mesne okruglice
- 450 g mljevenog mesa (mješavina svinjetine i govedine)
- 1 veliko jaje
- 1/2 šalice krušnih mrvica
- 2 češnja češnjaka, nasjeckana
- 1/4 šalice sitno nasjeckanog peršina
- 1 čajna žličica dimljene paprike
- 1 čajna žličica soli, ili po ukusu
- ½ čajne žličice papra, ili po ukusu
- 60 ml mlijeka
- 2 žlice maslinovog ulja (za prženje)
Za umak od rajčice
- 1 luk, sitno nasjeckan
- 2 češnja češnjaka, nasjeckana
- 400 g rajčica iz konzerve, zgnječenih
- 1 čajna žličica šećera
- 1 čajna žličica soli, ili po ukusu
- ½ čajne žličice papra, ili po ukusu
- 1 čajna žličica sušenog origana ili bosiljka
- 60 ml bijelog vina, po želji
Španjolske mesne okruglice - priprema:
- U velikoj zdjeli pomiješajte mljeveno meso, jaje, krušne mrvice, nasjeckani češnjak, nasjeckani peršin, dimljenu papriku, sol i papar. Ulijte mlijeko i miješajte dok se sve ne sjedini.
- Lagano navlažite ruke kako se ne bi lijepile i oblikujte smjesu u male ili srednje velike kuglice, ovisno o vašoj želji.
- Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi na srednjoj vatri. Dodajte mesne okruglice i pržite ih dok ne dobiju boju sa svih strana. Izvadite ih iz tave i ostavite sa strane.
- U istoj tavi po potrebi dodajte još malo ulja i pirjajte luk i češnjak dok ne omekšaju i dok luk ne postane staklast.
- Umiješajte zgnječene rajčice, šećer, sol, papar i sušeno začinsko bilje. Ako koristite, ulijte bijelo vino i pustite da se krčka nekoliko minuta da se malo reducira.
- Vratite mesne okruglice u tavu, poklopite i pustite da se krčkaju u umaku 20-30 minuta ili dok se potpuno ne skuhaju i umak ne zgusne.
- Kušajte i po potrebi prilagodite začine u umaku.
- Poslužite mesne okruglice vruće, po želji ukrašene s još peršina.
Skok preko granice: Slovenski dvorci koji vas neće razočarati