Čileanski sopaipillas, mali zalogaji ili uštipci od prženog tijesta jedu se sa slatkim ili slanim dodacima. Mogu biti slatki ili slani, okrugli ili četvrtasti, a nerijetko se poslužuju uz pebre, salsu od sitno sjeckanog povrća i začinskog bilja. Sopaipillas su i omiljeni street food na ulicama Čilea, gdje se prže u dubokom ulju pa poslužuju s ljutim umacima, senfom, sirom – ili pak šećerom i čokoladom. U smjesu se ponekad dodaje i bundeva koja tijestu daje privlačnu boju.

Sastojci za sopaipillas:

  • 180 g brašna
  • 1/2 žličice instant kvasca
  • 1/4 žličice soli
  • 1/4 žličice praška za pecivo
  • 1/4 žličice sode bikarbone
  • 1 žlica maslaca
  • 120 ml vode

Priprema sopaipillasa:

  1. U veliku posudu dodajte brašno, kvasac, sol, prašak za pecivo i sodu bikarbonu pa promiješajte. Dodajte komadiće omekšalog maslaca i toplu vodu pa miješajte dok se tijesto ne sjedini.
  2. Rukama mijesite tijesto 3 do 5 minuta. Pokrijte i ostavite da odstoji 10 minuta. Podijelite tijesto na 8 jednakih dijelova pa svaki oblikujte u glatku kuglu. Pokrijte i ostavite da odstoji 5 minuta.
  3. Spljoštite svaku lopticu rukom ili valjkom na debljinu od otprilike 6,7 milimetara pa izbockajte vilicom.
  4. Zagrijte ulje u tavi ili loncu pa pržite 2 do 3 sopaipille, 1 do 2 minute sa svake strane ili dok ne porumene. Prebacite ih u posudu obloženu papirnatim ručnikom da se ocijede od ulja i malo ohlade.

Ponos Sardinije: Talijanski lijek u čaši koji lako sruši i one koji su "u treningu" Santu Lussurgiu - 7 Santu Lussurgiu - 6 Santu Lussurgiu - 5 +3 Santu Lussurgiu - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju