Ako bi netko mogao znati kakav dobar narodni lijek protiv mamurluka onda je to majčica Rusija. Umorni od burnih noći, Rusi dan poslije posežu za solankom – tradicionalnom juhom protiv mučnine, glavobolje i ostalih posljedica u neumjerenom uživanju u alkoholu.

U toj svestranoj juhi, gotovo da nema čega nema – miks ukiseljenih krastavaca, usoljenog mesa, šunke kobasica, rasola, limuna, mesa, maslina… i ostalih „tajnih sastojaka“ koji variraju od štednjaka do štednjaka. Osim toga ruska juha, fino grije kad se spuste temperature

Upravo su rasol i kiseli krastavci okosnice tog kiselkastog specijaliteta na žlicu punog elektrolita i potrebne tekućine, nježnog prema napaćenom želucu i probavi.

Iako je Rusi obožavaju, pretpostavlja se da je kultna juha nastala davnih dana u Ukrajini – otprilike u 17. stoljeću, a ime duguje soli. Prošlost na stranu, isprobajte solanku ako vam se zalomi „koja previše“. Najprije nasjeckajte sve sastojke, a potom se bacite na kuhanje. Ako ste mamurni, savjetuje se oprez prilikom baratanja nožem. Sretno!

Recept za solanku:

700 ml vode
1 l mesnog temeljca
3 kisela krastavca
120 g maslina
1 veća mrkva
1/2 manje glavice celera
70 g rajčice
450 g šunke
1 luk
2 žlice maslaca
1 i ½ žlice brašna
60 ml tekućine od kiselih krastavaca
2 žlice kiselog vrhnja
kopar
peršin
1 i 1/2 žličice soli
papar
limun

Priprema:


1. Nasjeckajte kisele krastavce, masline, mrkvu, rajčice, šunku i luk.

2. U velikom loncu zagrijte vodu i temeljac pa kad proključa dodajte sjeckane krastavce te nakon nekoliko minuta, masline i šunku.

3. Na maslacu popržite luk pa ubacite mrkvu i celer. Kad omekšaju dodajte brašno i kratko pržite, miješajući. Dodajte rajčicu i tekućinu od krastavaca, promiješajte i ugasite vatru.

4. U lonac s juhom ubacite povrće pirjano na luku. Dodajte sol i papar pa kuhajte oko 10 minuta. Dodajte sjeckano začinsko bilje.

5. Poslužite juhu u tanjurima s ploškama limuna i prema želji, limunova soka, kiselim vrhnjem i začinskim biljem.

Savjet: Umjesto sjeckanih rajčica dodatati možete pire od rajčica ili koncentrat. Nemate li šunke, poslužit će i kobasice, a izbjegavate li meso iskoristite povrtni temeljac umjesto mesnog (i izostavite meso). 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju