Pita rappie jednostavno je jelo od krumpira i mesa koje se naziva i rapure ili râpure – od francuskog izraza za naribani krumpir. Skromna pita potomcima francuskih kolonijalista u Kanadi ima posebno značenje. Njezina povijest seže u vremena francuskih kolonijalista koji su došli u na kanadsko-američki prostor poznat kao Akadija, a potom su ih Britanci deportirali u 18. stoljeću jer nisu htjeli prihvatiti krunu. Nakon što su se vratili, godinama kasnije, njihova plodna zemlja pripala je stanovnicima Nove Engleske, a francuski kolonijalisti nisu imali druge nego uzgojiti što se moglo na škrtoj zemlji – a najbolje od svega uspijevao je upravo krumpir.
Tradicionalno jelo siromaha s vremenom je postao simbol snage, a pita rappie priprema se i danas. Poželite li je ispeći, uračunajte nešto vremena za ribanje krumpira, koji se potom cijedi, a da bi bila sočnija, u pitu se dodaje i mesni ili riblji temeljac.
Sastojci za pitu od krumpira i piletine:
- 1 pile (1800 g)
- 3,5 kg krumpira
- 1 glavica luka
- 1 mrkva
- 1 stabljika celera
- 2 žličice soli
- 2 žlice maslaca
Priprema pite od krumpira i piletine:
- Stavite meso, luk, mrkvu, celer i sol u hladnu vodu pa zagrijte. Kada provrije, kuhajte oko dva sata. Procijedite juhu.
- Očistite piletinu pa je narežite na manje komade.
- Krumpir ogulite pa sitno naribajte i iscijedite višak tekućina tako da ga stavite u čistu krpu i dobro istisnete vodu.
- Izvažite količinu tekućine koju je krumpir ispustio pa je bacite. U jednaku količinu kipuće juhe postupno dodajte naribani krumpir.
- Raširite polovicu krumpira u veliku namašćenu posudu za pečenje pa pokrijte ostatkom krumpira i dodajte omekšani maslac. Pecite na 200 Celzijevih stupnjeva pola sata, dok se vrh ne zarumeni. Zatim smanjite na 180 stupnjeva i pecite još dva sata.
Hrana koju kuhari ne naručuju u restoranu: "Dva puta razmislite prije nego što naručite desert ili dnevnu juhu" +0