Pita rappie jednostavno je jelo od krumpira i mesa koje se naziva i rapure ili râpure – od francuskog izraza za naribani krumpir. Skromna pita potomcima francuskih kolonijalista u Kanadi ima posebno značenje. Njezina povijest seže u vremena francuskih kolonijalista koji su došli u na kanadsko-američki prostor poznat kao Akadija, a potom su ih Britanci deportirali u 18. stoljeću jer nisu htjeli prihvatiti krunu. Nakon što su se vratili, godinama kasnije, njihova plodna zemlja pripala je stanovnicima Nove Engleske, a francuski kolonijalisti nisu imali druge nego uzgojiti što se moglo na škrtoj zemlji – a najbolje od svega uspijevao je upravo krumpir.

Tradicionalno jelo siromaha s vremenom je postao simbol snage, a pita rappie priprema se i danas. Poželite li je ispeći, uračunajte nešto vremena za ribanje krumpira, koji se potom cijedi, a da bi bila sočnija, u pitu se dodaje i mesni ili riblji temeljac.

Sastojci za pitu od krumpira i piletine:

 • 1 pile (1800 g)
 • 3,5 kg krumpira
 • 1 glavica luka
 • 1 mrkva
 • 1 stabljika celera
 • 2 žličice soli
 • 2 žlice maslaca

Priprema pite od krumpira i piletine:

 1. Stavite meso, luk, mrkvu, celer i sol u hladnu vodu pa zagrijte. Kada provrije, kuhajte oko dva sata. Procijedite juhu.
 2. Očistite piletinu pa je narežite na manje komade.
 3. Krumpir ogulite pa sitno naribajte i iscijedite višak tekućina tako da ga stavite u čistu krpu i dobro istisnete vodu.
 4. Izvažite količinu tekućine koju je krumpir ispustio pa je bacite. U jednaku količinu kipuće juhe postupno dodajte naribani krumpir.
 5. Raširite polovicu krumpira u veliku namašćenu posudu za pečenje pa pokrijte ostatkom krumpira i dodajte omekšani maslac. Pecite na 200 Celzijevih stupnjeva pola sata, dok se vrh ne zarumeni. Zatim smanjite na 180 stupnjeva i pecite još dva sata.

Hrana koju chefovi ne naručuju u restoranu: "Dva puta razmislite prije nego što naručite desert ili dnevnu juhu" Restoran - 3 Restoran - 2 Restoran - 1 +0 Desert

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju