Frango à Brás, piletina s tankim krumpirićima i jajima, vrlo je često jelo u Portugalu, ali - nije tradicionalno. Naime, ovo je mesna verzija tradicionalnog jela od bakalara Bacalhau à Brás. Bakalar je portugalsko nacionalno jelo, a ovaj način pripreme jedan je od valjda nekoliko stotina.

Na način à Brás, osim bakalara i piletine, često se priprema i tuna. Postoje i vegetarijanske inačice bez mesa, u kojima se ono zamjenjuje gljivama ili tikvicama. Dakle, na jedan način možete skuhati zapravo sve što imate kod kuće, meso, povrće ili ribu.

Frango à Brás možete pripremiti s ostacima piletine pečene u pećnici ili na roštilju. Jednom kad okusite ovo jelo, jako ćete se početi veseliti ostacima piletine. Okus dima ili zapečeniji komadi nimalo neće smetati.

Ovaj recept potpuno je isti kao i recept za Bacalhau à Brás, ali naravno, bakalar ćete skuhati, a ne peći kao piletinu. Odlučite li se koristiti tunu, možete je upotrijebiti izravno iz konzerve.
Frango à Brás poslužite sa sirovim mladim špinatom ili salatom od rikole.
 

Sastojci za Frango à Brás:

  • 2 žlice maslinova ulja
  • 3 glavice luka, narezanog na sitne polumjesece
  • 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
  • 1 list lovora
  • 400 g kuhane ili pečene piletine, nasjeckane na trakice
  • 500 g krumpira, narezanog na štapiće tanke poput šibica
  • 8 jaja + za serviranje, po želji
  • 4 žumanjka
  • svježi peršin
  • sol
  • crni papar
  • muškatni oraščić, po želji
  • crne masline, po želji

Priprema jela Frango à Brás:

  1. Zagrijavajte luk, češnjak i lovorov list u velikoj tavi s malo maslinovog ulja na laganoj vatri dok luk ne počne omekšavati.
  2. Za to vrijeme dobro umutite jaja i žumanjke u posebnoj zdjeli.
  3. Bacite piletinu na luk i miješajte minutu-dvije. Ne pojačavajte vatru.
  4. Dodajte u tavu otprilike 1/5 štapića od krumpira i promiješajte.
  5. Dodajte potom oko 1/4 jaja i vrlo brzo promiješajte, pazeći da se jaja ne zapeku na dnu tave – trebaju se kuhati u piletini i čipsu od krumpira. Tekstura smjese mora biti kremasta.
  6. Ponavljajte korake 4 i 5 dok ne potrošite sve sastojke pa, kad se zadnja tura skuha, maknite tavu s vatre.
  7. Nasjeckajte svježi peršin i umiješajte ga u tavu. Posolite, popaprite i dodajte muškatni oraščić ako želite. Prije posluživanja maknite lovorov list iz tave.
  8. Poslužite i ukrasite cijelim maslinama i, po želji, jajem na oko.

Kako ispeći najfiniju piletinu: 5 sastojaka koji će promijeniti način na koji kuhate Pečena piletina iz jedne tave Pečena piletina s krumpirom iz pećnice Piletina +2 Pohana piletina

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju