Frango à Brás, piletina s tankim krumpirićima i jajima, vrlo je često jelo u Portugalu, ali - nije tradicionalno. Naime, ovo je mesna verzija tradicionalnog jela od bakalara Bacalhau à Brás. Bakalar je portugalsko nacionalno jelo, a ovaj način pripreme jedan je od valjda nekoliko stotina.
Na način à Brás, osim bakalara i piletine, često se priprema i tuna. Postoje i vegetarijanske inačice bez mesa, u kojima se ono zamjenjuje gljivama ili tikvicama. Dakle, na jedan način možete skuhati zapravo sve što imate kod kuće, meso, povrće ili ribu.
Frango à Brás možete pripremiti s ostacima piletine pečene u pećnici ili na roštilju. Jednom kad okusite ovo jelo, jako ćete se početi veseliti ostacima piletine. Okus dima ili zapečeniji komadi nimalo neće smetati.
Ovaj recept potpuno je isti kao i recept za Bacalhau à Brás, ali naravno, bakalar ćete skuhati, a ne peći kao piletinu. Odlučite li se koristiti tunu, možete je upotrijebiti izravno iz konzerve.
Frango à Brás poslužite sa sirovim mladim špinatom ili salatom od rikole.
Sastojci za Frango à Brás:
- 2 žlice maslinova ulja
- 3 glavice luka, narezanog na sitne polumjesece
- 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
- 1 list lovora
- 400 g kuhane ili pečene piletine, nasjeckane na trakice
- 500 g krumpira, narezanog na štapiće tanke poput šibica
- 8 jaja + za serviranje, po želji
- 4 žumanjka
- svježi peršin
- sol
- crni papar
- muškatni oraščić, po želji
- crne masline, po želji
Priprema jela Frango à Brás:
- Zagrijavajte luk, češnjak i lovorov list u velikoj tavi s malo maslinovog ulja na laganoj vatri dok luk ne počne omekšavati.
- Za to vrijeme dobro umutite jaja i žumanjke u posebnoj zdjeli.
- Bacite piletinu na luk i miješajte minutu-dvije. Ne pojačavajte vatru.
- Dodajte u tavu otprilike 1/5 štapića od krumpira i promiješajte.
- Dodajte potom oko 1/4 jaja i vrlo brzo promiješajte, pazeći da se jaja ne zapeku na dnu tave – trebaju se kuhati u piletini i čipsu od krumpira. Tekstura smjese mora biti kremasta.
- Ponavljajte korake 4 i 5 dok ne potrošite sve sastojke pa, kad se zadnja tura skuha, maknite tavu s vatre.
- Nasjeckajte svježi peršin i umiješajte ga u tavu. Posolite, popaprite i dodajte muškatni oraščić ako želite. Prije posluživanja maknite lovorov list iz tave.
- Poslužite i ukrasite cijelim maslinama i, po želji, jajem na oko.
Kako ispeći najfiniju piletinu: 5 sastojaka koji će promijeniti način na koji kuhate +2