Quindim je desert od jaja s kokosom kojeg u Brazilu obožavaju. Priprema je jednostavna, jedino treba pripaziti da ne pokušavate vaditi kolačiće iz kalupa za muffine prije nego se ohlade. Kako biste ih lakše izvadili, pomoći će vruća voda. I Portugalci imaju svoju inačicu ovog deserta - brisas do lis koja se radi od jaja, šećera i usitnjenih badema.

Sastojci za quindim:

12 jaja
1 i 3/4 šalice šećera
1 i 1/2 šalice naribanog kokosa
2 žlice maslaca + za kalup
1/4 žličice soli

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzija. Namastite standardni lim za 12 muffina omekšanim maslacem. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Za recept će vam trebati svi žumanjci, ali samo dva bjelanjka – ostatak sačuvajte za omlet ili deserte.

2. Pomiješajte šećer, kokos, otopljeni maslac i sol. Postupno dodajte žumanjke u četiri navrata, miješajući nakon svakog. Miksajte bjelanjke dok se ne naprave čvrsti vršci pa ih dodajte u smjesu od kokosa.

3. Smjesu stavljajte u kalup koji položite u lim ili posudu za pečenje. Ulijte vruću vodu u lim toliko da dođe do polovice kalupa pa stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite 34 do 38 minuta dok se smjesa ne učvrsti i potamni.

4. Izvadite kalup za muffine iz posude pečenje i ostavite da se hladi oko 1 sat. Tijekom zadnjih 10 minuta hlađenja vratite tavu s vodom u pećnicu. Izvadite svaki kolačić pomoću lopatice koju prethodno namočite u vruću vodu pa ostavite kalup za muffine u vrućoj vodi oko pet sekundi. Okrenite kalup na lim za pečenje i kucnite nekoliko puta da kolačići lakše ispadnu van. Poslužite na sobnoj temperaturi ili ohlađeno.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju