Sami možete napraviti podlogu za ovu pitu od čokoladnog pudinga i šlaga – i to od tek tri sastojka: nešto brašna, maslaca i margarina.
Ne treba vam instant-smjesa za čokoladni puding da biste napravili ni kremu. Puding možete skuhati i sami od mlijeka, čokolade i kakao praha, te ga zgusnuti uz pomoć kukuruznog škroba.
Pitu od čokoladnog pudinga stavite u hladnjak da se stisne i ohladi, a kada ste spremni za posluživanje nabrzaka napravite i šlag.
Nastavite čitati tekst kako biste otkrili koji su vam sve sastojci potrebni za pripremu ove fine pite od čokoladnog pudinga i šlaga.
Sastojci za pitu od čokoladnog pudinga:
Sastojci za podlogu:
160 g brašna
90 g hladnog maslaca
30 g hladnog margarina
Sastojci za kremu:
750 ml punomasnog mlijeka
115 g tamne čokolade (ne više od 60 posto)
70 g šećera
30 g kukuruznog škroba
3 žlice nezašećerenog kakao praha
1 čajna žličice ekstrakta vanilije
prstohvat soli
Sastojci za šlag:
250 g vrhnja za šlag
2 žlice šećera
Priprema:
- Napravite podlogu: pomiješajte brašno s hladnim maslacem i margarinom nasjeckanim na kocke. Utisnite maslac i margarin u brašno dok ne dobijete smjesu mrvičaste teksture. Dodajte malo ledeno hladne vode – otprilike dvije žlice – kako biste povezali sastojke u kompaktno tijesto.
- Prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu, kratko ga zamijesite i formirajte disk promjera oko 13 centimetara. Zamotajte tijesto u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na oko sat vremena.
- Ohlađeno tijesto stavite na pobrašnjenu površinu i razvucite u krug promjera 28 centimetara te stavite u namašćeni okrugli kalup promjera 22 centimetara. Višak tijesta prevucite preko ruba kalupa.
- Vilicom ispikajte površinu tijesta i stavite u hladnjak na 30 minuta.
- Zagrijte pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva.
- Ohlađeno tijesto za pitu prekrijte papirom za pečenje, pa preko svega stavite keramičke kuglice za pečenje.
- Stavite tijesto za pitu u prethodno zagrijanu pećnicu na oko 25min da se ispeče. Izvadite ga iz pećnice i pustite da se ohladi do kraja.
- Napravite kremu za pitu: Pomiješajte zajedno šećer, kukuruzni škrob i kakao prah s malo soli u većem loncu, pa postepeno ulijte mlijeko.
- Zagrijte smjesu na štednjaku. Miješajte smjesu bez prestanka kako biste izbjegli pojavu grudica.
- Pustite da smjesa zavrije i zgusne se.
- Kada je puding gotov uklonite ga s vatre pa u njega dodajte sitno nasjeckanu tamnu čokoladu i ekstrakt vanilije. Miješajte dok se čokolada ne otopi i ne dobijete glatki puding.
- Prelijte dobivenu kremu preko ohlađenog tijesta za pitu, i pustite da se sve ohladi do kraja. Stavite u hladnjak na barem dva sata da se pita stisne.
- Kada pitu želite poslužiti, mikserom istucite vrhnje u šlag i zasladite ga s dvije žlice šećera. Dobiveni šlag premažite preko ohlađene pite. Dobar tek!
Kako se počela konzumirati, gdje "raste" i zašto Kolumbu trebamo reći hvala? Sve što niste znali o čokoladi +0