Pita od blitve i sira popularno je jelo koje u hrvatskim kuhinjama ne treba posebno predstavljati. Provjerena kombinacija okusa, zeleno koje jamči zdravlje i mišiće i takne kore koje hrskaju dok ih još samo gledate, recept su za pravu domaću pitu kojoj teško tko može odoljeti.

Tajna je u jednostavnosti, a pitu od blitve i sira možete napraviti sami i "od nule", prateći jednostavne upute nutricionistkinje Zrinke Babić. Ovaj smo recept pronašli na portalu www.krenizdravo.hr, uz još nekoliko jedako zanimljivih recepata za pitu od blitve.

Pita od blitve i sira - sastojci:

Sastojci za koru

  • 300 g brašna
  • 150 ml mlake vode
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • prstohvat soli

Sastojci za nadjev

  • 500 g svježe blitve
  • 300 g svježeg sira
  • 200 g kiselog vrhnja
  • 3 jaja
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • prstohvat crnog papra
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • 1 čajna žličica soli

Pita od blitve i sira- priprema:

  1. Pomiješate sve sastojke za koru te dobro umijesite tijesto dok ne postane elastično.
  2. Nakon toga tijesto razdijelite na četiri dijela, pokrijte ga krpom i ostavite da odstoji oko pola sata.
  3. Blitvu operite, ocijedite i sitno nasjeckajte. Tvrde stabljike možete prethodno blanširati u vodi kako bi omekšale.
  4. Potom u zdjeli pomiješajte blitvu sa sirom, vrhnjem i jajima. Dodajte preostale sastojke i pomiješajte.
  5. Svaku četvrtinu tijesta tanko razvaljajte i premažite maslinovim uljem.
  6. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
  7. U kalup za pitu najprije stavite kore pa nadjev. Ponovite postupak, a završite korama.
  8. Površinu kore premažite s malo maslinovog ulja ili umućenim jajem.
  9. Pecite pitu do 40 minuta dok ne dobije zlatnu boju.

Tražite li još recepata, pronaći ćete ih ovdje, a želite li poboljšati svoje kulinarske vještine, pridružite se našoj Školi kuhanja.

Bez puno muke i zaprljanog posuđa: 7 prefinih jela za svaki dan ovoga tjedna Kolač s višnjama Popečci s tikvicama Stir fry s piletinom +1 Kremasta tjestenina sa sirom, špekom i graškom