Pita od blitve i sira popularno je jelo koje u hrvatskim kuhinjama ne treba posebno predstavljati. Provjerena kombinacija okusa, zeleno koje jamči zdravlje i mišiće i takne kore koje hrskaju dok ih još samo gledate, recept su za pravu domaću pitu kojoj teško tko može odoljeti.
Tajna je u jednostavnosti, a pitu od blitve i sira možete napraviti sami i "od nule", prateći jednostavne upute nutricionistkinje Zrinke Babić. Ovaj smo recept pronašli na portalu www.krenizdravo.hr, uz još nekoliko jedako zanimljivih recepata za pitu od blitve.
Pita od blitve i sira - sastojci:
Sastojci za koru
- 300 g brašna
- 150 ml mlake vode
- 2 žlice maslinovog ulja
- prstohvat soli
Sastojci za nadjev
- 500 g svježe blitve
- 300 g svježeg sira
- 200 g kiselog vrhnja
- 3 jaja
- 2 žlice maslinovog ulja
- prstohvat crnog papra
- prstohvat muškatnog oraščića
- 1 čajna žličica soli
Pita od blitve i sira- priprema:
- Pomiješate sve sastojke za koru te dobro umijesite tijesto dok ne postane elastično.
- Nakon toga tijesto razdijelite na četiri dijela, pokrijte ga krpom i ostavite da odstoji oko pola sata.
- Blitvu operite, ocijedite i sitno nasjeckajte. Tvrde stabljike možete prethodno blanširati u vodi kako bi omekšale.
- Potom u zdjeli pomiješajte blitvu sa sirom, vrhnjem i jajima. Dodajte preostale sastojke i pomiješajte.
- Svaku četvrtinu tijesta tanko razvaljajte i premažite maslinovim uljem.
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
- U kalup za pitu najprije stavite kore pa nadjev. Ponovite postupak, a završite korama.
- Površinu kore premažite s malo maslinovog ulja ili umućenim jajem.
- Pecite pitu do 40 minuta dok ne dobije zlatnu boju.
Tražite li još recepata, pronaći ćete ih ovdje, a želite li poboljšati svoje kulinarske vještine, pridružite se našoj Školi kuhanja.
Bez puno muke i zaprljanog posuđa: 7 prefinih jela za svaki dan ovoga tjedna