Sardine iz limenke fine su i uz tek malo poprženog kruha, češnjaka i peršina, no oduševljavaju i u mnogim drugim, mediteranskim jelima. Isprobajte ih u hladnim salatama na bazi riže, bulgura ili leće, ili ih iskoristite kao dodatak tjestenini s umakom od rajčice ili šalšom. Sardine se dobro kombiniraju i s krumpirom pa ih za dodatnu dozu proteina ubacite u omiljenu salatu.

Sastojci za namaz od sardina

1 limenka sardina
2 žličice majoneze
1-2 žlice maslinovog ulja
1 žličica senfa
1/4 žličice kurkume
3 žličice sezama
50 g kiselih krastavaca
1 češanj češnjaka

Priprema:

1. Sezam popržite na tavi bez ulja i kad zamiriši stavite ga neka se hladi.
2. Pomiješajte majonezu, maslinovo ulje, senf, i kurkumu.
3. Sardine ocijedite od ulja, očistite od kosti pa dodajte smjesu s majonezom, kao i sitno sjeckane kisele krastavce, sezam te protisnuti češnjak.
4. Sve dobro izmiješajte i malo ohladite pa poslužite s tostom ili kruhom zagrijanim na tavi.


Sastojci za mediteransku salatu:

1 limenka sardina
60 g bulgura
3 mlada luka
1 vezica peršina
5 listića svježeg bosiljka
2 žlice maslinova ulja
1 žlica limunova soka
10 mini rajčica
10 maslina bez koštice
1 češanj češnjaka
sol, papar

Priprema:

1. Prelijte bulgur vrućom vodom. Ocijedite u cjedilu, ostavite da se ohladi.
2. Nasjeckajte mladi luk i peršin, ribu ocijedite od ulja i očistite od kosti, a rajčice prepolovite.
3. U zdjeli pomiješajte mladi luk, peršin, bosiljak, začine, maslinovo ulje i limunov sok pa dodajte ostale sastojke.
4. Posolite, popaprite i dobro pomiješajte pa prema želji dodajte još limuna ili maslinova ulja.

Sastojci za tjesteninu sa sardinama

250 g tjestenine
1 limenka sardina
2 žlice maslinova ulja
1 manja glavica luka
1 žlica kapara
1/2 vezice peršina
1/2 žlice limunove korice (naribane)
2 žlice krušnih mrvica

Priprema:

1. Popržite krušne mrvice na žlici ulja u tavi. Nakon pet minuta ih izvadite, a u istu tavu dodajte ostatak ulja i sjeckani luk pa pržite dok ne postane staklast.

2. Skuhajte tjesteninu, ocijedite je i sačuvajte malo vode u kojoj se kuhala.

3. U tavu s lukom dodajte naribanu limunovu koricu, kapare i očišćene sardine pa kuhajte 2 minute. Pomiješajte s tjesteninom, krušnim mrvicama, sjeckanim peršinom te prema želji dodajte malo vode u kojoj se kuhala tjestenina. Posolite i popaprite.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju