Bogat, sočan i svilenkasto gladak kolač koji se topi u ustima jednostavno možete napraviti od nekoliko sastojaka. Nama kolač inspiriran je popularnim čokoladnim slatkišem koji se zove nama, što znači svježe ili sirovo. Omiljeni suvenir iz Zemlje Izlazećeg Sunca lijepo spakiran u elegantne kutije ne možete ne vidjeti na aerodromima, ali i u gradskim trgovinama.

Sastojci za kolač nama:

  • 400 g kvalitetne tamne čokolade (70% kakaa)
  • 200 ml vrhnja za šlag
  • 1 žlica likera ili rakije (prema želji)
  • Kakao prah za posipavanje

Priprema kolača:

  1. Čokoladu nasjeckajte nožem na manje komade kako bi se kasnije lako i ravnomjerno otopila.
  2. Obložite posudu za pečenje (20 x 20 cm) papirom za pečenje.
  3. Vrhnje za šlag ulijte u lonac. Zagrijte vrhnje gotovo do vrenja. Lagano umutite da i pazite na vrhnje da ne prokuha kako bi se čokolada mogla pravilno otopiti. Kad se počnu pojavljivati mjehurići vrhnja maknite lonac s vatre. Ubacite čokoladu u vrhnje silikonskom lopaticom – pazite da bude suha jer i malo vode može pokvariti rezultat.
  4. Miješajte dok se čokolada posve ne otopi pa dodajte liker ili rakiju ako ih koristite. Ulijte smjesu u pripremljenu posudu obloženu papirom. Lupnite posudom o radnu plohu nekoliko puta da se smjesa ravnomjerno rasporedi pa tavite u hladnjak na 4-5 sati da se kolač učvrsti.
  5. Nakon hlađenja skinite papir. Nož zagrijte malim ručnikom koji ste natopili u vrućoj vodi pa poravnajte rubove tako da odrežete neravnine, odnosno višak čokolade s kolača dok ne dobijete lijepi oblik i narežite ga na kocke od oko 2,5 cm. Ponovno zagrijte nož između svakog rezanja. Kakao uspite u cjedilo pa pospite preko kocki kolača.
  6. Kolač možete vratiti u hladnjak ako ga nećete odmah poslužiti. Namu prije posluživanja izvadite pet do deset minuta ranije iz hladnjaka kako bi se lijepo topila u ustima.

"Za ovako nešto treba hrabrosti": Omlet zbog kojeg je chef Melkior Bašić pljeskao kandidatkinji MasterChefa Anita Pauk MasterChef žiri spreman je za novu sezonu - 2 Francuski omlet +0 Anita Pauk

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju