Kako bi trajali tjednima u hladnjaku, biljni napici od riže, soje ili orašastih plodova često sadrže konzervanse i druge štetne aditive. Srećom, nutritivno bogat napitak možete napraviti i kod kuće, bez puno muke ili posuđa.
Biljno mlijeko pripremite od indijskih oraščića, koji osim što su ukusni, su i izrazito zdravi. Puni su antioksidansa, magnezija i bakra, a preporučuju se protiv dijabetesa i žučnih kamenaca te za zdravlje zubi, kostiju i očiju.
Za razliku od bademovog mlijeka, ono od oraščića nije potrebno cijediti, a i svi zdravi sastojci ostaju u napitku. Navučete li se na kremasti napitak, sve što trebate je opskrbiti se kvalitetnim oraščićima. Kad vidite da se boca napitka prazni u hladnjaku, ostavite oraščiće da se namaču preko noći. Idući dan ih procijedite i isperite pa izmiksajte s datuljama za bolji okus. Dodati možete i prstohvat soli. Sušene datulje prethodno namočite da omekšaju, a ne zaboravite izvaditi koštice.
Mlijeko od indijskih oraščića u hladnjaku može trajati pet do sedam dana, a kako bi bilo što dulje svježe čuvajte ga u više manjih staklenki, umjesto u jednoj većoj. Možete ga i zamrznuti pa odlediti prema potrebi.
Nemate li datulje, iskoristite žlicu meda, a dodati možete i vaniliju ili cimet za više arome. Za brzinski napitak dovoljno je dodati kakao, đumbir ili kurkumu.
Nemate li vremena za namakanje i snažan blender, oraščiće možete i samo izmiksati pa prema potrebi procijediti.
Oraščiće možete i prethodno prokuhati da brže omekšaju, ali tako će izgubiti dio zdravih tvari.
Sastojci za biljno mlijeko:
1 šalica indijskih oraščića
3 šalice vode
3 datulje bez koštica
Priprema:
1. Namočite oraščiće u vodi preko noći pa ih procijedite i isperite.
2. Izmiksajte oraščiće u vodi s datuljama pa prebacite u staklenke.