Ako se dobro zatvore i pohrane na mjesto bez sunca i vlage, neke namirnice koje svakodnevno koristimo mogu trajati godinama, a neke od njih čak i zauvijek. Prvak dugovječnosti je med, koji se nikada neće pokvariti, ako je spremljen na ispravan način. U to su se uvjerili i arheolozi u Egiptu koji su u grobnicama pronašli med star oko tri tisuće godina.

U trendu Son Doong - 1 Prolijećemo! Kroz nju može proletjeti avion: Tražio drva, a otkrio najveću špilju na svijetu Kviz općeg znanja - 4 15 pitanja Kviz općeg znanja: Za one čiji mozak ne poznaje neradne dane Lazanje od tikvica Ljeto nam se vratilo Bez brašna i tjestenine: Recept za najsočnije lazanje od tikvica

Nakon što su ga otvorili i ispitali, zaključili su da je i dalje ukusan. Budući da sadrži male količine vode, šanse za preživljavanje bakterija i mikroorganizama u medu su izrazito su male. Koristite li med kao zaslađivač, možete ga koristiti u nedogled, ali ako želite iskoristiti sve njegove zdravstvene dobrobiti, ipak se malo požurite. Naime med je prirodni biokatalizator, što znači da pomaže tijelu u boljoj iskoristivosti hranjivih ili ljekovitih tvari iz hrane, lijekova ili pripravaka, ali pod jednim uvjetom: potrebno ga je potrošiti u roku od dvije godine od datuma vrcanja.

U usporedbi s medom, šećer je nezdrav, ali bez obzira je li u pitanju svijetli ili tamni, ako se dobro uskladišti ova namirnica također može potrajati, a jednako vrijedi i za sol. Šećer u prahu i kristalni šećer najbolje je držati u hermetički zatvorenim posudama kako bi se spriječio doticaj s vlagom. Iako trgovine moraju staviti rok na pakiranje, proizvođači tvrde da je čak i stvrdnuti smeđi šećer sasvim jestiv. 

Sol Sol (Foto: Shutterstock)

Dugovječna sol 

Sol se pak stoljećima koristi kao sredstvo za konzerviranje hrane jer uklanja vlagu, no u kuhinjskom ormariću možda neće trajati zauvijek. Dodavanje joda u kuhinjsku sol skraćuje njezin vijek trajanja, pa ako na ambalaži piše da je riječ o jodiranoj soli, dajte joj samo pet godina prije nego što je bacite – ako je nekim čudom do tada ne potrošite.

Ako ne govorimo o kremastim likerima, zalihe žestokih pića poput votke ili viskija možete čuvati koliko god želite. Okusi će se gotovo sigurno promijeniti zbog oksidacije, ali piće će biti jednako sigurno za zdravlje.

Grah i riža 

Iako nije vječna, bijela (ili polirana) riža može zadržati svoju hranjivu vrijednost i okus do 30 godina, pod uvjetom da se vakumira i čuva na temperaturi ispod 4 °C. Smeđa riža, međutim, ne traje ni približno toliko zbog prirodnih ulja koja sadrži.

Suhi grah može trajati puno dulje, čak i desetljećima, ali to ne znači da će vam biti od koristi. Stari grah treba duže kuhati, a najstariji grah ostat će tvrd i žilav bez obzira koliko ga dugo kuhali. Primijetite li da kuhate grah koji ste prethodno namočili više od dva sata, a on nikako da omekša — vjerojatno je prestar.

Veliki vodič: Koje žitarice obvezno treba namočiti prije kuhanja da ne postanu štetne Pržena riža Ječam - 7 Salata od heljde - ilustracija +3 Kuhanu kvinoju sljubite s povrćem po želji, mesom ili ribom