Za pripremu ove divno aromatizirane i prilično konkretne juhe od slanutka i špinata treba vam tek deset minuta pravog posla. Juha će se kuhati 50-ak minuta, ali jednom kada sve nasjeckate i pripremite, morat ćete je tek tu i tamo pogledati i promiješati.

U trendu Hrvatska ima divno more Teške su riječi pale Razlozi zbog kojih se turisti ne vraćaju kod nas na more: "Hrvati su postali jako neljubazni u zadnjih 10 godina" Faširanci od mljevenog mesa i tikvica Puni okusa Faširanci od mljevenog mesa i tikvica: Toliko su sočni da ćete ih htjeti jesti cijelo ljeto Plaža Čavića Luka Crni biser Divlja i predivna: Skrivena plaža na Korčuli koja će vas očarati svim nijansama plave

Kada je kušate, iako ste je napravili sami, teško ćete povjerovati da je nešto toliko ukusno pripremljeno od tako običnih namirnica. Dašak češnjaka, dovoljno začina i svježina mladog špinata izvrsno će odgovarati okusu slanutka. Ne preskačite sok od limuna i sir jer oni čine spektakl od te kombinacije povrća i začina.

Juhu od slanutka i špinata poslužite s kakvim hrskavim kruhom i uživajte.

Sastojci za juhu od slanutka i špinata:

  • 400 g slanutka iz konzerve
  • ekstradjevičansko maslinovo ulje
  • 1 veliki žuti luk, grubo nasjeckan
  • 4 ili 5 češnjeva češnjaka, nasjeckanog
  • sol
  • ¾ čajne žličice slatke paprike
  • ½ čajne žličice mljevene crvene paprike
  • ½ čajne žličice svježe mljevenog crnog papra
  • 4 šalice pilećeg ili povrtnog temeljca (ili kocka + 4 šalice vode)
  • 80 g svježeg mladog špinata
  • ½ šalice svježeg peršina, grubo nasjeckanog
  • 1 veliki limun, prerezan napola
  • ½ šalice ribanog sira pecorino romano 

Priprema juhe od slanutka i špinata:

  1. Ocijedite slanutak, ali ostavite pola šalice tekućine.
  2. U velikom loncu zagrijte 3 žlice maslinova ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i češnjak, posolite i pirjajte oko 5 minuta, često miješajući.
  3. Dodajte ostale začine, dobro promiješajte pa ubacite slanutak. Vilicom ili drobilicom za krumpir lagano ga zgnječite.
  4. Ulijte temeljac i tekućinu od slanutka. Pojačajte vatru, pustite da zavrije i kuhajte 5 minuta. Smanjite vatru i djelomično pokrijte lonac. Kuhajte još 30 minuta.
  5. Maknite s vatre i umiješajte špinat i peršin pa pustite 1 minutu da špinat uvene. U juhu iscijedite sok od pola limuna, promiješajte i kušajte, pa dodajte još limunova soka po želji i začina po želji.
  6. Posluženu juhu dodatno začinite s malo maslinova ulja i naribanim sirom.