Husarski keksi blagdanski su klasik koji ne traži previše sastojaka. Nakon što umijesite tijesto od orašastih plodova, poput oraha, lješnjaka ili badema, pričekajte neko vrijeme da se ohladi u hladnjaku – a zatim slijedi najzabavniji dio.
Loptice od tijesta utiskuju se vrškom kuhače kako biste napravili mjesta za nadjev od čokolade ili marmelade. Želite li da se šarene na stolu, isprobajte i nekoliko vrsta nadjeva.
Husarski keksi - sastojci:
- marmelada ili namaz od čokolade za punjenje
Tijesto:
- 300 g glatkog brašna
- 200 g oštrog brašna
- 150 g mljevenih oraha
- 300 g maslaca
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 3 žumanjka
- 1 prstohvat soli
- 1/2 limuna
Husarski keksi - priprema:
- U posudu dodajte glatko i oštro brašno, šećer, vanilin šećer, naribanu limunovu koricu limuna, prstohvat soli i promiješajte. Zatim dodajte komadiće omekšalog maslaca i žumanjke te mljevene orahe. Umijesite tijesto i prema potrebi dodajte malo vode.
- Zamotajte tijesto u plastičnu foliju pa ga ostavite u hladnjaku na jedan sat. Tijesto oblikujte u valjak pa narežite na komade veličine oraha te svaki oblikujte u kuglicu kojoj u sredinu utisnite dršku kuhače kako biste napravili mjesta za marmeladu.
- Kuglice složite na lim obložen papirom za pečenje. Pecite 15-20 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva.
- Marmeladu zagrijte na pari ili u mikrovalnoj pećnici pa stavite u vrećicu za zamrzavanje kojoj odrežite vrh i napunite pečene kekse.
Chef Mario Mihelj otkrio recept za brutalno dobru marinadu za meso