Husarski keksi blagdanski su klasik koji ne traži previše sastojaka. Nakon što umijesite tijesto od orašastih plodova, poput oraha, lješnjaka ili badema, pričekajte neko vrijeme da se ohladi u hladnjaku – a zatim slijedi najzabavniji dio.

Loptice od tijesta utiskuju se vrškom kuhače kako biste napravili mjesta za nadjev od čokolade ili marmelade. Želite li da se šarene na stolu, isprobajte i nekoliko vrsta nadjeva.

Husarski keksi - sastojci:

  • marmelada ili namaz od čokolade za punjenje

Tijesto:

  • 300 g glatkog brašna
  • 200 g oštrog brašna
  • 150 g mljevenih oraha
  • 300 g maslaca
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 3 žumanjka
  • 1 prstohvat soli
  • 1/2 limuna

Husarski keksi - priprema:

  1. U posudu dodajte glatko i oštro brašno, šećer, vanilin šećer, naribanu limunovu koricu limuna, prstohvat soli i promiješajte. Zatim dodajte komadiće omekšalog maslaca i žumanjke te mljevene orahe. Umijesite tijesto i prema potrebi dodajte malo vode.
  2. Zamotajte tijesto u plastičnu foliju pa ga ostavite u hladnjaku na jedan sat. Tijesto oblikujte u valjak pa narežite na komade veličine oraha te svaki oblikujte u kuglicu kojoj u sredinu utisnite dršku kuhače kako biste napravili mjesta za marmeladu.
  3. Kuglice složite na lim obložen papirom za pečenje. Pecite 15-20 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva.
  4. Marmeladu zagrijte na pari ili u mikrovalnoj pećnici pa stavite u vrećicu za zamrzavanje kojoj odrežite vrh i napunite pečene kekse.

Chef Mario Mihelj otkrio recept za brutalno dobru marinadu za meso Kako marinirati meso? - 2 Kako marinirati meso? - 1 Kako marinirati meso? - 3 +1 Kako marinirati meso? - 4