Hrskavi slatki klasik, jedna i jedina pavlova, vrlo lako može postati božićni kolač. I to uz mrvicu truda i gotovo ništa vještine. 

Za pavlovu u obliku adventskog vijenca trebat će vam i pribor za crtanje, odnosno nešto čime ćete označiti dva kruga na papiru za pečenje, a sredinu ćete jednostavno - ostaviti praznom.

Uz bogatu kremu od vanilije božićna pavlova dolazi s voćem po vašem izboru, a mi vam savjetujemo da ne preskočite nar i osušene kriške naranče, koji će joj dati pravi blagdanski štih.

Božićna pavlova - sastojci:

Za beze koru

  • 6 bjelanjaka
  • 350 g šećera
  • 1 čajna žličica bijelog vinskog octa
  • 1 čajna žličica kukuruznog škroba

Za nadjev

  • 600 ml vrhnja za šlag
  • 1 čajna žličica paste od vanilije
  • 50 g šećera u prahu, prosijanog, plus za posipanje
  • 700 g mješavine bobičastog voća ili jedne vrste po izboru (maline, ribizli, borovnice, kupine), svježeg ili odmrznutog i prosušenog
  • 50 g koštica nara
  • nekoliko suhih kriški naranče, po želji, za ukras
  • nekoliko listića metvice, po želji, za ukras

Božićna pavlova - priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva.
  2. Obložite veliki lim papirom za pečenje.
  3. U sredini papira nacrtajte krug promjera 30 centimetara i njemu koncentričan krug promjera 15 centimetara.
  4. Električnim mikserom istucite bjelanjke u mekani snijeg pa postupno dodajte šećer i nastavite miksati najvećom brzinom dok ne dobijete čvrsti snijeg.
  5. U šalici umutite zajedno ocat i kukuruzni škrob pa smjesu umiješajte u snijeg od bjelanjaka.
  6. Žlicom rasporedite snijeg na nacrtani obruč. Stražnjom stranom žlice širinom "vijenca" od snijega napravite udubljenje za kremu i voće.
  7. Stavite koru u pećnicu i odmah smanjite temperaturu na 140 stupnjeva, da se suši. Nakon 1 sata i 15 minuta ugasite pećnicu, ali ostavite beze koru unutra još barem sat vremena ili preko noći.
  8. Umutite vrhnje, pastu od vanilije i šećer u prahu u čvrstu kremu koja se ne razlijeva. Žlicom rasporedite kremu u udubljenje u kori. Rasporedite voće po kremi i ukrasite tortu listićima metvice.
  9. Pospite šećerom u prahu, narežite na kriške, poslužite i uživajte!