Već sedamdeset godina ljudi iz cijelog svijeta uživaju u bledskoj kremšniti s pogledom na predivno jezero u Sloveniji. Dosad ih je prodano gotovo 16 milijuna (350.000 komada godišnje), pa ne čudi kako ta slastica od prhkog, lisnatog tijesta, fine žute kreme od jaja i prozračnog šlaga nosi oznaku nacionalnog porijekla Slovenije. Po tradicionalnoj se recepturi proizvodi svaki dan u Kavarni Park, još od 1953., kad je taj slasni kolač osmislio Ištvan Lukačević.
Bledska kremšnita - 4 (Foto: Modni ALMAnah)
Iako se ne radi o natjecanju, mnogima je bledska kremšnita ukusnija od samoborske upravo zbog šlaga - i zato što se ne poslužuje topla. Poznavatelji kažu i da se originalna bledska kremšnita prepoznaje po tome da drhti dok stiže na stol zahvaljujući prozračnoj teksturi.
''Kremšnite možete kupiti gotovo svugdje. Ali samo u lokalima Sava Hotela Bled možete kušati bledsku kremšnitu po originalnom receptu kojeg se držimo godinama. Svi sastojci koje koristimo su prirodni, bez konzervansa, zbog čega je taj kolač potrebno pojesti u roku od 24 sata. To je jedan od razloga zašto originalnu bledsku kremšnitu ne možete kušati nigdje nego samo kod nas'', rekla je voditeljica slastičarskog odjela Sava grupacije Hotela Bled Dobrila Mićanović.
Iako je originalni recept dobro čuvana tajna, bledski slastičari otkrili su kako možete napraviti kremšnitu kod kuće po osnovnom receptu.
Bledska kremšnita - sastojci:
- 500 g lisnatog tijesta
- 1 l mlijeka
- 6 jaja
- 1 žlica šećera
- 6 žlica brašna
- 2 žlice gustina
- 2 vanilin šećera
- 500 ml slatkog vrhnja za šlag
- 2 žlice šećera u prahu
Bledska kremšnita - priprema:
- Lisnato tijesto razvaljate i pecite u zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 15-20 minuta pa izvadite i ostavite da se hladi. Prepolovite lisnato tijesto na dva jednaka dijela.
- Odvojite žumanjke od bjelanjaka pa žumanjke pjenasto umutite s četirima žlicama šećera. Smjesi dodajte prosijano brašno i gustin. Promiješajte pa ulijte 200 ml mlijeka i miješajte dok se svi sastojci ne sjedine.
- U lonac ulijte preostalo mlijeko (800 ml) i dodajte šećer (pet žlica) te na kraju vanilin šećer pa kuhajte dok smjesa ne zavrije. Smanjite vatru te dodajte žumanjke i kuhajte dok se ne zgusne, uz neprestano miješanje.
- Bjelanjak umutite u čvrsti snijeg sa šećerom pa dodajte u vrelu kremu i lagano umiješajte.
- Za bijeli dio kremšnite potreban vam je šlag, koji napravite od vrhnja koje čvrsto umutite sa šećerom u prahu i ostavite sa strane.
- Kad su svi sastojci gotovi, počnite sa slaganjem slojeva - na lisnato tijesto stavite žutu kremu pa šlag te na kraju pokrijte kolač drugim slojem lisnatog tijesta. Na kraju koricu pospite šećerom u prahu.
Jeftino, a prefino: 5 jela za 4 osobe za koja ćete potrošiti 5 eura ili manje +1