Jedan od 100 turista koji posjete Europu, barem jednu noć provede u Nici. Grad je to koji odiše posebnim glamurom i šarmom koji na godinu posjeti pet milijuna turista.

Jedan je od bisera Azurne obale Nica, grad u kojem turizam čini više od 50 posto BDP-a. Ta činjenica ne treba začuditi, jer se tamo događanja odvijaju cijele godine, a ne samo ljeti.

"Ne zaboravimo da je Nica uz Alpe. Zimi sjeverno od Nice radi desetak skijališta. Mnogo je pitoresknih gradića. Karneval u veljači označava početak sezone", objasnio je Yann Librati iz Nice.

Ipak, Nica je najpoznatija po svojoj sedam kilometara dugoj plaži, na kojoj odmor najviše provode Rusi i Englezi.

Promenade des Anglais nastala je sredinom 18 stoljeća, i to zahvaljujući Englezima koji su Nicu prepoznali kao idealnu destinaciju za zimovanje. Ona je kroz desetljeća ostala glavno mjesto svih društvenih događanja.

Prošlog ljeta promenada je bila meta terorističkog napada, no turizam nije stao.

"Turisti su se vratili, možda i da nam pošalju poruku suosjećanja, vjernosti i prijateljstva", rekao je Librati.

Ljetovanje na Azurnoj obali mnogima znači izdvojiti više novca za odmor, ali i odsjesti u vrhunskim hotelima s prvoklasnom uslugom. Azurnoj obali poseban šarm daje doza luksuza u kojoj su uživale brojne poznate osobe našeg, ali i prošlih vremena. U jednom od tamošnjih hotela odsjela je slavna plesačica Isidora Duncan.

Danas ovdje noćenje stoji najmanje 7000 kuna. Gosti se pred kamerama povlače jer diskrecija je ono što se u hotelu s pet zvjezdica zaista poštuje.

Proizvodi koji odgovaraju estetskim kriterijima, velike sobe i profesionalno osoblje samo su neke stvari koje hotel kojim upravlja Bruno Mercadal čine posebnim.

Ipak, kao i u Hrvatskoj, i ovdje se teže dolazi do radne snage. Ali kvaliteta je i dalje na prvom mjestu, tvrde u jednom moderno uređenom ekskluzivnom restoranu.

Mnogo ljetnog povrća i ribe, ali i Salada nicoise koja je poznata u cijelom svijetu, najvažniji su specijaliteti tamošnjeg restorana, rekao je vlasnik Ali.

Plaža je u koncesiji, a ona, rekao je Ali, dobro funkcionira: "To nije vlasništvo, to je mjesto za rad tijekom ograničenog vremena. To traje 12 godina i sa sobom nosi vrlo jasna pravila."

Odmor na ovakvom mjestu ipak treba platiti. Ležaljku će vam iznajmiti za 20 eura, a suncobran za dodatnih pet. Ali dobar odmor koji se ovdje može kupiti – ostaje neprocjenjiv.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju