„Mi smo Awa. Mi ne želimo živjeti u gradovima, želimo živjeti ovdje. Hrabri smo, ali vas svejedno trebamo uz nas. Ne želimo ništa, osim da nas pustite da živimo ovdje i da budemo to što jesmo. Mi samo želimo biti Awe.“

Ovo su riječi očaja i vapaja Piraia, člana plemena Awa, koje se smatra jednim od najugroženijih plemena na svijetu. Oni su skupina ljudi koji žive u istočnim šumama Amazone u Brazilu. Pleme broji oko 350 članova od koji 100 članova ne želi imati nikakav kontakt s vanjskim svijetom. Sada su se udružile vojne, policijske i političke snage kako bi očuvale autohtonost ovoga plemena.

Generacijama su pripadnici ovog plemena živjeli daleko od ostatka čovječanstva berući plodove, loveći i prateći sezonske ritmove u svojem dijelu prašume u Brazilu. No, godine ilegalne sječe šuma dovele su ove ljude na sam rub izumiranja. Više od 30 % šume, u kojoj su živjeli Awe, je posjećeno a šumari se ubrzano približavaju mjestu gdje se nalazi njihovo selo. Čak 180 ilegalnih rudnika nastalo je na tom području iz kojeg se ilegalno vadi željezo koje se onda mnogim cestama odvodi do luka u Atlantskom oceanu iz kojih većina željeza odlazi u kineske željezare. Dolaskom drvosječa na njihov teritorij i kontakt s pripadnicima plemena, donesene su bolesti za koje Awe nisu imale prilagođen imunitet, te je njihovo pleme uslijed tih bolesti desetkovano. Naravno tome je pripomoglo i nasilje koje su drvosječe iskazivali nad pripadnicima plemena. No, bolesti i ljudska zloba nisu njihov najveći problem. To je činjenica da se njih pokušava pokoriti modernom načinu života. Koliko god mi govorili da ih treba pustiti da žive svojim načinom života i da moramo s njima imati što manje kontakata, to nije tako. Uvijek se nađe netko tko se trudi istraživati ih i prilikom tog istraživanja dolazi do upoznavanja pripadnika plemena s modernim alatima, čime oni gube interes za dosadašnjim načinom života.

Mnogi pripadnici političke elite Brazila zagovaraju integraciju pripadnika plemena s modernim stanovništvom zagovarajući bolji život za njih. No što je ustvari bolji život za njih? Jer ako je suditi po prijašnjim integracijama plemena koja su živjela na rubovima Amazone, većina njih je završila u slamovima, bez posla, bez zemlje, bez doma i bez mogućnosti za boljim životom. Gdje nastaje problem? Većina tih političara integraciju pripadnika plemena iskoristit će za dobivanje jeftinih bodova, a kad se mediji jednom povuku oni ostaju sami na milost i nemilost sredine u koju su bačeni.

Stoga je hvale vrijedan projekt kojim se pokušava sačuvati prirodno stanište ovog plemena, smanjiti sječa šuma i omogućiti im da nastave svojim načinom života kako su i naviknuti. Bez uplitanja u njihov život i njihovu budućnost.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju