Ako vam je, kao mnogima, pašticada omiljeno jelo, vjerojatno ste često ostali uskraćeni za ovo savršenstvo okusa jer se niste odvažili ili jednostavno niste imali vremena za pripremu tradicionalnog dalmatinskog specijaliteta

Više ne morate patiti bez pašticade jer vam u suradnji sa Sparom donosimo recept koji će sigurno podsjetiti na ovaj gastronomski klasik i svojim okusima približiti se pašticadi, a za koji ćete sigurno imati vremena.

Vikend pred nama idealan je za ovaj recept, a detaljne upute pogledajte u video receptu na ovom linku.



Brza pašticada


Sastojci

1kg junećih šnicli
2 glavice crvenog luka
2 srednje mrkve
1 pastrnjak
2 žlice senfa
Stručak svježeg timijana
400 g narezanog pršuta (ne presuhog)
Malo acceta balsamica
500 ml junećeg temeljca za podljevanje
1 žlica koncentrata rajčice
1 dl suhog crnog vina (plavac mali)
5-6 suhih šljiva bez koštica
Prstohvat mljevenog klinčića
Žličica mljevene slatke crvene paprike
Sol i svježe mljeveni crni papar
2-3 žlice maslinova ulja


Priprema: 

1. Lagano istucite juneće šnicle kako bi omekšali. Premažite ih s unutrašnje strane sa senfom i pospite s malo sitno sjeckanog svježeg timijana. Na svaku tako pripremljenu šniclu stavite šnitu tanko narezanog pršuta te ih zarolajte. Učvrstite ih čačkalicom ili kuharskim koncem da se ne otvaraju prilikom spremanja.

2. Na malo maslinova ulja prodinstajte sitno sjeckani crveni luk. Dodajte sitno nasjeckanu (ili naribanu) mrkvu i pastrnjak. U drugoj (grill) tavi na par kapi maslinova ulja prepržite juneće rolice da se lagano zažute sa svih strana.

3. U povrće koje se dinsta dodajte prvo malo junećeg temeljca, a odmah nakon toga malo crnog vina i acceta balsamica. Kad lagano zakuha dodajte juneće rolice koje ste prethodno lagano prepekli na tavi. Ubacite suhe šljive i pustite da lagano kuha.

4. U manjoj posudi izmješajte koncentrat rajčice, slatku mljevenu papriku i prstohvat mljevenog klinčića. Povežite sastojke s malo toplog junećeg temeljca. Ulijte dobiveni umak u posudu s rolicama i uz lagano dodavanje junećeg temeljca kuhajte na laganoj vatri sat i pol dok juneće šnicle potpuno ne omekšaju. Za prilog možete poslužiti domaće šurlice. 

Više recepata pronađite na stranici www.dobartek.spar.hr.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju