U potopljenom brodu Sydney Cove iz 1797. godine koji je pronađen kod otoka Preservation u jugoistočnoj Australiji, pronađeno je 26 boca premium piva koja su iz Engleske prenošena s drugim alkoholnim pićima vojnicima u Zaljevu Jackson.

Podvodni arheolozi na čelu konzervatorom i kemičarom Davidom Thurrowgoodom iz tasmanijskog Muzeja kraljice Viktorije u Launcestonu otkrivene su mikroorganizme kvasca iz tih boca upotrijebili za varenje novog piva te po receptu kakvog su koristili europski redovnici u trapističkim samostanima u 18. stoljeću.

U čast otoka uz koji je brod pronađen, pivo je dobilo ime Preservation Ale, a rijetki koji su ga probali tvrde da ga karakterizira nježan i sladak okus s natruhama jabukovače.

Najstarije pivo na svijetu

Iako je dobar dio lokalnih pivovara zainteresiran za širu proizvodnju i prodaju Preservation Alea izvan okvira Tasmanije i Australije, zasad je ovo pivo napravljeno samo za lokalna istraživanja.

Inače, u Muzeju kraljice Viktorije na Tasmaniji pivoljupci mogu pogledati i neotvorenu bocu premium piva iz Sydney Covea, koja se smatra najstarijom na svijetu.

Thurrowgoodov eksperiment s Preservation Alom nije prvi put da su se dijelovi arheoloških otkrića upotrijebili za stvaranje novog proizvoda. Prošle godine istraživači sa Stanforda u Sjedinjenim Američkim Državama rekonstruirali su recept za pivo staro 5000 godina iz ostataka prethistorijskih lonaca pronađenih u Kini.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju