Nova vrsta mosasaura, divovskog morskog gmaza iz doba dinosaura otkrivena je u Maroku, nedaleko od Casablance, što znanstvenicima pruža nove uvide u živi svijet iz razdoblja krede. Ostaci nemani pronađene u provinciji Khouribga pokazuju da se radi o vrsti koja je mogla narasti do 12 metara.

Paleontolozi kažu kako se radi o grabežljivcu koji je živio neposredno prije udara asteroida za koji se vjeruje da je izbrisao dinosaure i mnoga druga stvorenja s planeta.

Golemi gmaz, nazvan Thalassotitan atrox daleki je rođak iguana i varana. S masivnim čeljustima i zubima sličnima onima kod kitova ubojica, perajama umjesto nogu i repnom perajom poput morskog psa, Thalassotitan je bio strah i trepet za druge morske gmazove kao što su plesiosauri i morske kornjače.

Paleontolog i evolucijski biolog, Nick Longrich sa Sveučilišta Bath opisao je neman kao fascinantnog i zastrašujućeg križanca komodskog varana s velikom bijelom psinom, T. rexom i kitom ubojicom.

Fosili pronađeni u Maroku nude iznimno vrijedan uvid na paleobiološku raznolikost na kraju krede, a Thalassotitan atrox koji je vladao oceanima prije 66 milijuna godina novi je djelić evolucijske slagalice.

Točka užasa: Mjesto na kojem se dogodio najsmrtonosniji događaj u povijesti Yucatan Dio asteroida Asteroid +0 Asteroid

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju