Svaki putnik u Međimurje zna da je ovo područje bogato brojnim turističkim sadržajima. No znate li da se na području Međimurja, točnije na području samog naselja Sveti Martin na Muri davnih dana nalazilo naselje, koje svojim brojem stanovnika premašuje i današnji Čakovec? Radi se o Halicanumu, starom gradu Rimskog carstva. Upravo tim povodom, Turistička zajednica Općine Sveti Martin na Muri u suradnji s Termama Sveti Martin organiziraju Halicanumfest, festival rimske kulture, događaj koji posjetitelje vodi na putovanje kroz vrijeme, vraćajući ih u najsjajnije dane rimske imperije

Naziv "Halicanum" nije odabran slučajno. Riječ dolazi od starorimskog naziva za današnji Sveti Martin na Muri, destinaciju bogate povijesti koja je nekada bila dio rimskog carstva. Rimljani su na ovim prostorima ostavili dubok trag kroz svoje gradnje, običaje i kulturu, čije naslijeđe seže do današnjih dana. Halicanumfest tako odaje počast ovom naslijeđu i podsjeća na povijesni značaj regije.

Jeste li čuli za Halikan?

U razgovoru s arheologinjom Petrom Novinščak doznajemo kako je naseljavanje međurječja Mure i Drave je počelo već u prapovijesti, čemu svjedoče arheološki nalazi od eneolitika, brončanog i željeznog doba, kroz antiku i srednji vijek, pa kontinuirano do danas.

"U drugoj polovici 1. stoljeća prije Krista ovaj je prostor zanimljiv Rimljanima radi dobre prometne komunikacije, starih već uhodanih trgovačkih ruta te prirodnog bogatstva voda i zemlje i u planu je njihovih osvajanja prema istoku. I prije dolaska Rimljana, u prapovijesno doba, ovaj je prostor uz rijeku Muru imao ulogu tranzitnog trgovačkog punkta. Upravo su zato kasniji rimski osvajači ovdje uočili naseljeni plato na uzvišenim riječnim terasama i siguran prijelaz preko rijeke kao dobru geostratešku poziciju za postavljanje logora, odnosno kasnije osnivanje naselja. Postepenim suživotom doseljavanih Italika i autohtonog stanovništva iz okolice, oko njih nastaju nova središta življenja. Drugi val romanizacije u drugoj polovici 1. stoljeća, seli rimski limes, tj. granicu na rijeku Dunav pa se potreba za stalnom vojskom u unutrašnjosti osvojenog teritorija (provincije) smanjuje, a naselja nastala oko vojnih logora dobivaju civilni karakter. Nalazeći se na važnoj prometnoj komunikaciji Petovij-Karnunt-Akvink, (Ptuj-Petronell kraj Beča-Budimpešta) Halikan ubrzo postaje i trgovački centar te obrtno središte", objašnjava Petra, rodom iz Svetog Martina na Muri.

Halicanum fest - 4 Halicanum fest - 4 (Foto: TZ Sveti Martin na Muri)

Arheološka istraživanja svakodnevica u Svetom Martinu na Muri
Kroz četiri desetljeća arheoloških istraživanja (1975-2018), javljaju se na raznim lokacijama u Svetom Martinu na Muri brojni pokretni i nepokretni arheološki nalazi i tragovi antičke arhitekture. Pored brojnih numizmatičkih nalaza iz različitih razdoblja, otkriveni su ulomci antičkog stakla, nalazi željeznih ključeva, fibula, glinenih uljanica, kamena baza rimskog stupa, razne vrste opeka, željezni čavli, antička žbuka i vezivo, te brojni ulomci rimske keramike od 1.do 4.stoljeća poslije Krista, a svakako su najvažniji nalazi kameni žrtvenik posvećen bogu Jupiteru te kameni sarkofag na kojem se iščitava ime naselja. Od nepokretnih nalaza nađeni su ostaci temelja antičkih objekata u sjevernoj zoni naselja, lončarske peći i korita za tiješnjenje gline, keramički depo (otpadna jama) s raznovrsnom tipološkom i kronološkom keramikom. U jugozapadnom je dijelu općine otkriveno je rimsko ranocarsko groblje (nekropola), koja se sastojala od 15 tumula (grobnih humaka) u koje se pokapalo bogate rimske doseljenike.

U vrijeme cara Hadrijana u prvoj polovici 2. stoljeća, naselje dobiva status municipij, tj. samostalne općine, a gospodarska i trgovačka moć naselja raste na što nam ukazuju nalazi rimskog novca i keramičkih peći u sjevernom dijelu mjesta (iza crkve), gdje se u tzv. Lončarskoj četvrti grada proizvodila keramika.

Što vas očekuje na Halicanumfestu?

Halicanumfest će se ove godine održati 13. srpnja s početkom u 17 sati. Ideja Halicanumfesta je stvoriti most između prošlosti i sadašnjosti, omogućujući posjetiteljima da kroz interaktivne sadržaje osjete duh rimskog doba. Festival je osmišljen tako da spaja zabavu, edukaciju i gastronomiju, pružajući cjelovito iskustvo koje zadovoljava sve uzraste i interese. Svaka aktivnost i događaj pažljivo su osmišljeni kako bi posjetitelji mogli ne samo promatrati, već i aktivno sudjelovati, učeći kroz igru i zabavu.

Halicanum fest - 1 Halicanum fest - 1 (Foto: TZ Sveti Martin na Muri)

Posjetitelji imaju priliku fotografirati se s Rimljanima, isprobati njihovu odoru ili se okušati u mačevanju. Posebnu zanimljivost predstavlja mimohod rimskih postrojbi s carom, caricom, senatorima i vestalkama, a jedna od glavnih atrakcija su prikazi rimskih igara i sportskih nadmetanja. Posjetitelji mogu vidjeti kako su Rimljani vježbali i natjecali se u različitim disciplinama, a također i sami mogu isprobati neke od drevnih sportskih aktivnosti.

Radionice rimske škole pružaju znatiželjnoj publici priliku da nauči kako su Rimljani stjecali znanje i obrazovanje, ljubitelji umjetnosti mogu otkriti tajne rimske umjetnosti i slikarstva kroz posebne radionice i izložbe, a posebna zanimljivost ove godine bit će antička predstava "Inspirantika" i "Gladiator fire show" u sumrak.

Više informacija potražite na Facebook stranici Turističke zajednice Općine Sveti Martin na Muri.

Nezaboravan izlet u najsjevernije mjesto u Hrvatskoj: Stari mlin, skela, gibanica, tibilica, šetnica… srećica Mlinarski grunt u Žabniku - 22 Mlinarski grunt u Žabniku - 21 Mlinarski grunt u Žabniku - 19 +18 Mlinarski grunt u Žabniku - 18

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju