Više od 20 izlagača iz Hrvatske, Austrije, Slovenije, Srbije i Makedonije već se prijavilo na Eco-Wine Fest u Bedenici, prvi hrvatski festival posvećen kulturi ispijanja ekoloških vina u petak i subotu, 7. i 8. lipnja. Bit će to urbani festival u Kulturnom centru Bedenica i ispred njega. Tijekom poslijepodneva posjetitelji će moći obilaziti štandove izlagača, a navečer uživati u zabavnom programu. Prvu će večer nastupiti grupa Vatra, a drugu Soulfingers. Od pića će se posluživati samo ekološka vina, ekološki sokovi i voda. Posjetitelje očekuje i prateća gastronomska ponuda.

"Kao strastveni dugogodišnji ekološki vinogradar, vinar i proizvođač sokova od bobičastog voća i grožđa na vinskim sam događanjima u Europi vidio da i mala mjesta mogu organizirati sjajne vinske manifestacije koje male sredine s netaknutom prirodom promiču u atraktivne turističke destinacije. Mi smo naglasak odlučili staviti na ekološku proizvodnju grožđa i ekološka vina. Ekološka vina, nažalost, još nemaju mjesto na tržištu koje zaslužuju. Po kvaliteti su u rangu s najboljim vinima iz konvencionalne proizvodnje. Nadamo se da ćemo ovim festivalom doprinijeti tome da se u čašama zaljubljenika u dobra vina čim češće nađu ona ekološka" kazao je idejni začetnik Eco-Wine Festa Dražen Bedeković iz Vina Bedekovich.

Dodao je kako se njegova vizija poklapa sa zelenim planovima od županijske do europske razine. U Programu razvoja ekološke poljoprivrede do 2030. godine Zagrebačke županije stoji da bi do tada sve poljoprivredne površine u toj županiji trebale biti pod ekološkim uzgojem.

"Vizija razvoja Zagrebačke županije je postati vodeća zelena županija koja svoj razvoj temelji na ekološkoj i inovativnoj proizvodnji hrane i razvoju pametnih sela. U Županiji se u posljednje dvije godine udvostručio broj ekoloških vinara i vinogradara. Trenutačno ih je četrnaest. Najbolji vinari Zagrebačke županije okreću se ekološkoj proizvodnji vina. Među njima je jedan koji će u potpunosti preći na ekološko vinogradarstvo i vinarstvo, te jedan koji će dobiti oznaku Demeter. Zagrebačka županija i novčanim potporama potiče razvoj ekološkog vinogradarstva i vinarstva te manifestacija koje promiču ekološka vina, objasnio je Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije.

Velik broj izlagača 

"Ponosan sam što je Općina Bedenica suorganizator Festivala koji će doprinijeti razvoju turizma. Festival nam je izazov u organizacijskom smislu, no nadamo se da će privući velik broj izlagača i posjetitelja te da će svi iz Bedenice ponijeti lijepe uspomene", rekao je Slavko Cvrlja, načelnik Općine Bedenica.

Uvod u Festival bit će ocjenjivanje ekoloških vina u ponedjeljak 27. svibnja u Bedenici. Sudjelovat će suci s najvećih svjetskih ocjenjivanja: dva s Decantera te po tri s Mundus Vinija i Concoursa Mondial de Bruxelles. Iz inozemstva stižu prof. dr. Vesna Maraš s Biotehničkog fakulteta u Podgorici, Ljubica Radan, enologinja i vinarka iz Novog Sada, Ingrid Mahnić, enologinja i vinarka iz Dragonje u Sloveniji, njemački sommelier podrijetlom iz BiH Ivan Planinić te makedonski sommelier Zvonko Herceg. Domaći ocjenjivači bit će dr. sc. Ivana Puhelek sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta i sommelieri Željko Bročilović , Darko Lugarić, Mario Meštrović i Josip Orišković.

Poslovna tajnica udruge Bregovita Hrvatska Suzana Operman istaknula je da će novi festival u Bedenici doprinijeti još većoj prepoznatljivosti Središnje bregovite Hrvatske kao vinske regije koja bilježi procvat ekološke proizvodnje vina. Pritom je podsjetila kako je prošla godina bila zahtjevna vinogradarima Bregovite Hrvatske, a posebno onima koji se bave ekološkim uzgojem. Unatoč tome, dodala je, ekološki su vinari iz središnjeg dijela zemlje stvorili vina koja osvajaju priznanja na prestižnim svjetskim natjecanjima.

Na EWF-u će se moći kušati vina vinarija Bolfan, Kopjar, Enjingi, Pilato, Rizman, Glavica, Plavinci, Schloss Ortenberg i brojnih drugih.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju