Upišete li u Google Kotor i proučite fotografije, ostat ćete oduševljeni. Magična kombinacija plave, zelene i bijele boje iz koje vire crveni krovovi, zaustavlja dah. Zamislite kako je tek uživo… Kotor je grad, općina i luka u crnogorskom primorju, u krajnjem sjeveroistočnom dijelu zaljeva Boka kotorska. Evo nekih razloga zašto posjetiti Kotor.

Stari grad Kotor

Bedemi kojima je grad opasan zaista se isplati vidjeti. Dugački su 4 km, a u grad se ulazi kroz troja vrata. Od 1979. Kotor se nalazi na UNESCO-ovu popisu zaštićene svjetske kulturne baštine. Bedemi podosta podsjećaju na Dubrovačke, što ima smisla budući da je i Kotor dugo bio pod mletačkom vlašću.

> Idealno zimsko jelo! Crnogorska fantazija od samo 3 sastojka

Tvrđava sv. Ivan

Preporučujemo vam da se popnete na brdo sv. Ivana gdje se nalaze stare zidine. Na putu do vrha naići ćete na crkvu Gospe od zdravlja koja je služila za obred vojne posade na gornjoj tvrđavi. Ispod te crkve otkriveni su ostaci najstarije građevine u Kotoru, ranokršćanske bazilike iz 6. stoljeća.

Mjesto od kamena: Perast

Perast je malo primorsko naselje u crnogorskoj općini Kotor. Najveći je spomenik Boke Kotorske, sagrađen u potpunosti od kamena. Preporučujemo vam da prošećete Perastom i pronađete svih 16 palača koje se tamo nalaze. Uglavnom su građene u baroknom stilu, a većina obitelji kojima pripadaju predstavlja 12 peraških bratstava (kazada).

Umjetni otočić Umjetni otočić (Foto: Thinkstock/Guliver)

Gospa od Škrpjela krije priču o ljudskim sudbinama

Kada ste već u Perastu, bacite oko prema vodi. Tamo vas čeka Gospa od Škrpjela, umjetni otočić pred mjestom Perastom u Boki Kotorskoj na kojem se nalazi kapela. Otok i kapela podignuti su u znak zahvalnosti Gospi za ozdravljenje jednog od dvojice braće koji su na tom mjestu pronašli Gospinu sliku. Nasipavanjem kamenja i potapanjem starih jedrenjaka, mještani su povećali površinu otoka.

> Zašto svi putuju u Crnu Goru? U malim pakiranjima dolaze najbolje stvari

Ova je kapela zavjetno svetilište Peraštana, posebice pomoraca koji su, odlazeći na duga i često opasna putovanja, imali običaj da se zavjetuju Gospi od Škrpjela. Obećali su da će joj se nekako zahvaliti bude li ih čuvala na njihovom putu. Nakon što su joj se zahvalili nadograđivanjem, počeli su joj nositi poklone iz raznih dijelova svijeta. Tako je danas riječ o riznici skupocjenih predmeta iz cijelog svijeta – kineskih vaza, porculana i srebra.

Kotor - 1 Kotor - 1 (Foto: Thinkstock/Guliver)

Blizina Budve i Tivata

Planirate li posjetiti Kotor, preporučujemo vam da svoj izlet spojite s izletom u Tivat i Budvu. Tivat se nalazi na drugoj strani bokokotorskog zaljeva i do tamo  treba 30-ak minuta vožnje. U Tivatu svakako posjetite luku Porto Montenegro gdje se možete nagledati najljepših i najluksuznijih jahta na svijetu.
Do Budve vam treba isto oko pola sata, a također možete stići busom. Što vidjeti i raditi u Budvi, pogledajte ovdje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju