Poznatu frazu smo posudili, ali za naše južne susjede ona je posve prikladna. Zemlja koja zadnjih godina privlači turiste iz cijelog svijeta pravi je mamac za sve željne prekrasnih plaža, ludih noćnih provoda i uživanja u prirodnim ljepotama.

Tako mala, a tako velika – možda je najbolji opis Crne Gore. Kanjon rijeke Tare, Durmitor, Lovćen, Kotor, Herceg Novi, sve se to smjestilo u malenu zemlju koju naseljava tek nešto više od 600 tisuća stanovnika. I koja, unatoč činjenici da je još daleke od Europske unije i Eurozone, kao službenu valutu koristi Euro. Od proglašenja neovisnosti 2006., kad su Crnogorci na referendumu izglasali izlazak iz zajedničke države sa Srbijom, turizam, koji je glavna privredna grana, iz godine u godinu sve više raste.

U zadnje vrijeme, vile na obali došle su u rusko vlasništvo, jer su bogati stanovnici majčice Rusije, zaljubljeni u prirodu i ljepotu obale odlučili investirati u nekretnine za odmor. Do prošle godine, povezanost low – cost letova je bila loša, ali je Easyjet tada povezao Manchester direktnom linijom s Tivatom, za koji je slavna Sophia Loren rekla kako joj je jedna od najdražih bajki djetinjstva.



Tivat, koji leži u bokokotorskom zaljevu, nedavno je dobio i luksuznu marinu gdje jahte vežu multimilijunaši, tako da ga mnogi već vide kao novi St. Tropez. Kako je krenulo, ne bi se ni čudili.

No, od gradova je možda najljepši Kotor koji se nalazi pod zaštitom UNESCO–a i ima jednu od najljepših starogradskih jezgri uopće. Grad ima ostatke venecijanske i otomanske gradnje, ali i habsburške, tako da je miks raznih kultura. Tko želi uživati u arhitekturi i hodati starim ulicama, Kotor je izbor s kojim se ne može pogriješiti.



Vjerojatno najpopularnije odredište je Budva. Najposjećenija je zbog obilja plaža koje nudi, mnoštva turističkih sadržaja i ludog noćnog života, a kao što Tivat nazivaju novim St. Tropezom, Budvu često uspoređuju s Miamijem. S druge strane, ako vam nije do gužve, nastavite vožnju do Ulcinja koji se nalazi na granici s Albanijom, a svi ljubitelji kupanja bez opreme za kupanje (nudisti) ovdje će doći na svoje, jer se tu nalazi najbolja nudistička plaža u zemlji.

Od prirodnih ljepota obavezno valja posjetiti nacionalni park Durmitor. Zbog svoje nevjerojatne ljepote i vrijednosti, park je uvršten na popis Svjetske baštine, a rijeka Tara koja prolazi parkom uvrštena je u svjetske ekološke rezervate biosfere. Ovdje se nalaze i brojne endemske biljne vrste, ali i životinje poput divljih svinja, divokoza, vukova… U svakom slučaju, voljeti prirodu i posjetiti Crnu Goru, a ne otići na Durmitor, zbilja je grehota.

I tako, o Crnoj Gori bi mogli pisati još hvalospjeva, ali s obzirom na blizinu, mislimo da vam je ovaj mali vodič dovoljan kako bi vas zainteresirao da posjetite ovu malenu, ali ponudom veliku, zemlju.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju