Čim spomenete Španjolsku, na pamet vam najprije padaju Barcelona i Madrid. No, zemlja na Iberijskom poluotoku ima itekako još zanimljivih gradova koje bi valjalo obići i posjetiti. Jedan od takvih zasigurno je i Valencia, treći grad po veličini u Španjolskoj. Ima nešto više od 800 tisuća stanovnika, a s okolicom brojka se penje na milijun i nešto. Spojena je i s low cost kompanijama, pa ako je se odlučite uskoro posjetiti, naučite par stvari o njoj!

1. Paella, poznato i slavno španjolsko jelo, nastalo je upravo u Valenciji. Ovdje su tradicionalni sastojci riža, piletina, zec, grah, puževi i artičoke. Jasno, postoji i preko 200 drugih kombinacija koje uključuju i morske plodove.



2. Prvi put je spomenuta u 2. stoljeću prije Krista kao rimska kolonija. Ime dolazi od latinskog 'valentia' što označava hrabrost.

3. Zlatno doba grada bilo je u 15. stoljeću, kad je Valencia bila prijestolnica Aragonskog kraljevstva.

4. Naravno da je nogomet najpopularniji sport, a i nogometni klub Valencia je višestruki prvak države. Ipak, zanimljivo je kako je ovdje popularan i američki nogomet, te u gradu postoje čak dva kluba koja igraju u prvoj španjolskoj ligi.

5. Naravno, nitko sa sigurnošću ne zna gdje se krije Sveti gral, ali neki su uvjereni kako je on svoje mjesto našao u gradskoj katedrali. Stoga, odite ga pogledati, ne garantiramo da je to baš pehar iz kojeg je pio Isus na posljednjoj večeri, ali tko zna, možda i je.



6. Valencia nije samo grad koji je jako turističko središte, već je ujedno i jak znanstveni i istraživački centar. Ako ne vjerujete, posjetite youtube kanal. 

7. Ovdje obavezno isprobajte lokalno piće koje nosi naziv Horchata. Riječ je o napitku od tigrovog oraščića, koji posebno odgovara u ljetnim mjesecima. Domaći su ludi za njim.

8. U gradu postoje dva službena jezika: španjolski i valencijski. Dominira ipak španjolski, ali se u okolici gradi ljudi dosta služe i valencijskim.

9. Grad je i važno lučko središte, te je druga najveća luka na zapadnoj obali Mediterana.

10. Zbog izvrsne klime, isplati se odlazak u svako doba godine. Tako je prosječna zimska temperatura 11 stupnjeva, a ljetna 25 celzijevaca.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju