O najzatvorenijoj državi Europe prosječni čitatelj ne zna mnogo i na spomen nje javlja se veliki upitnik. Glavni grad te zemlje također je nepoznanica, no tko vas može bolje upoznati s njim od nekog tko tamo živi!

Kako državom vječno vlada Aleksandar Lukašenko opće je poznato, kao i činjenica da je Bjelorusija nekoć bila u sastavu Sovjetskog Saveza. No, što drugo znamo o ovoj državi osim toga da je poprilično "zatvorena"? Malo, a kako je Minsk ipak velegrad s gotovo dva milijuna stanovnika, odlučili smo vas pobliže upoznati s njim kroz pogled jednog od stanovnika tog grada, Antona Kashlikova, koji je svoja iskustva i znanja o Minsku podijelio na stranici likelocalguide.com

Kada je najbolje posjetiti Minsk?

U ranu jesen kad je još uvijek ugodno vrijeme, a lokalci se taman vraćaju s godišnjih odmora, tako da grad nije prazan i sve je spremno za zabave na otvorenom.

Koje tri stvari bi svaki posjetitelj trebao vidjeti ili iskusiti?

1. Za početak, bitno je pronaći dobrog vodiča. Pritom ne mislim na nekog kome ćete platiti da vam pokaže glavne znamenitosti, već nekog tko će vam pomoći da upoznate ljude i doživite pravi Minsk, ispriča vam lokalne legende i odvede vas na zabavu.

2. Posjetite Aveniju nezavisnosti, glavnu ulicu grada koja dijeli Minsk na dva velika djela. Ona je sjajan primjer staljinističke arhitekture i sve znamenitosti mogu se manje-više naći na njoj.

3. Uživajte u noćnom životu u ulici Kastrychnickaya. Riječ je o najveselijoj ulici u gradu, prepunoj barova, zalogajnica i zabave na otvorenom.



Kako je najbolje obilaziti grad?


Metroom! Minsk ima jedan od najjeftinijih metroa na svijetu gdje jedna vožnja stoji tek 0,25 eura. Taxi je također jeftin i vožnja od desetak kilometara dođe oko 5 eura.

Kad govorimo o Minsku, u čemju ljudi najviše griješe?

Grad je široko poznat kao prijestolnica jedne od nekadašnjih sovjetskih država i glavni grad posljednje europske diktature, no u stvarnosti kad ste turist, doživjeti ćete ga sasvim drugačije s obzirom da ostajete par dana. I da, nemojte misliti kako vam je 100 eura dovoljno za vikend jer su ovdje hoteli i restorani skuplji nego primjerice u Berlinu i Pragu!

Odakle mogu uživati u pogledu na grad?


Odite na veliki kotač u Gorki Park!



A gdje će ljubitelji umjetnosti doći na svoje?

Preporučam posjet Nacionalnom muzeju za umjetnost koji sadrži sjajnu kolekciju socijalističke umjetnosti, a li i druge stvari. Ako vas interesira neka suvremena umjetnost, preporučam odlazak u Galeriju Y.

Postoji li park koji bi preporučio?

Loshitskiy je najbolji park u gradu, a obnovljen je prije nekoliko godina. Unutar parka nalaze se ostaci mlina koji skrivaju jednu lokalnu legendu…

Želio bih uživati u lokalnoj kuhinji!

Nema problema, odite u Grunwald i naručite "draniki" – bjeloruske palačinke od krumpira. Meni su osobno najdraže one s mesom i vrhnjem. Nakon njih nazdravite s rakijom koju sami spravljaju.

Ali ja sam vegetarijanac…

Nažalost, restorani u Minsku baš ne brinu o ljudima koji ne jedu meso, no u tom slučaju, preporučio bih DEPO, mjesto na kojem se također rade 'draniki', ali je velik izbor onih bez mesa.



Rekli smo kako restorani nisu jeftini, no koji bi bio povoljan za svaki džep?


Centrainy Store poslužuje jeftina jela i najjeftinije pivo u gradu. Ovdje se osjećate kao da ste se vratili 25 godina u prošlost, a mjesto je prepuno različitih i zanimljivih ljudi.

A ako se odlučim na 'fancy' izlazak?

Večerajte u Tapas Bar ili u Pinky Bandinsky, a zatim odite u Bar Duck na koje piće. Ako ste više tip od vina, posjetite Y Bar ili Svobody 4.

Ok, a gdje nakon toga uživati u noćnom životu?

Huligan Bar i DK Bar su izvrsna mjesta!

Što je najbolje ponijeti kao suvenir?

Knjiga s fotografijama lokalnih umjetnika izvrstan je odabir, a možete je kupiti u Y galeriji ili knjižari Lohvinau.

Ima li u blizini neko dobro mjesto za izlet, ukoliko poželim pobjeći iz Minska?

Dvorci Mir i Nesvizh sjajna su mjesta za jednodnevni bijeg. Nalaze se oko 100 kilometara od prijestolnice, a oba ih možete posjetiti u jednom izletu.

I za kraj, postoji li još nešto što bi trebali znati?

Za posjet Bjelorusiji, potrebna vam je viza! Nije je naročito teško dobiti, ali ako dolazite iz zemalja Europske unije, pripremite se da za nju morate izdvojiti 60 eura.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju