Prošlo je već nekoliko mjeseci od kada sam posjetio Marakeš ali sjećanja naviru i svako malo se sjetim nove lokacije iz ovog predivnog Crvenog grada. Tako je i s ovom skrivenom Školom Kurana.

Skriveno blago? I više od blaga. Školu Kurana Ben Youssef Medersa ne posjećuje puno turista. Razlog tome je činjenica što je škola skrivena unutar uskih ulica gradskog centra.

Sama škola osnovana je u 14. stoljeću i učenici su ovdje proučavali Kuran i pokušavali ga zapamtiti. Središnje dvorište okruženo je učeničkim spavaonicama i dom je malog bazena za čišćenje tijela i duše.



Sama zgrada škole je zadivljujuće arhitekture s prekrasnim dekoracijama. Mnogi će vam reći da su zidovi škole obloženi tikovinom, ali to zapravo nije tako. Sva drvena dekoracija napravljena je od orahovog drveta i to zbog dvije stvari. Prvo orah je lako dostupan i jeftin dok je tikovina bila skupa i u većini slučajeva nedostupna, a druga stvar je sama boja koja se savršeno uklapala u vizuru građevine.

Šetnjom kroz školu moći ćete istražiti učeničke spavaonice, ali i uživati u pogledu na središnje dvorište kakav su imali učenici za vrijeme svojeg boravka ovdje.

U Marakešu se sve odvija na relaciji trga Djem El Frnaa i tržnice, ali ipak izdvojite nešto vremena kako biste posjetili remek djelo arhitekture. Čak je i šetnja do škole interesantna jer ćete prolaziti kroz uske i prašnjave ulice, kroz pravi Marakeš.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju